Jača prijateljstvo
9

Orban smislio strategiju za pomoć Trumpu: Blokira EU plan za Ukrajinu do izbora u SAD-u

N. Ž.
Donald Trump i Viktor Orban (Foto: EPA-EFE)
Donald Trump i Viktor Orban (Foto: EPA-EFE)
Premijer Mađarske Viktor Orban planira da blokira plan Evropske unije za pomoć Ukrajini kako bi pomogao republikanskom kandidatu za predsjednika SAD-a Donaldu Trumpu.

Naime, riječ je o planu po kojem bi EU, SAD i druge zemlje unutar grupe G7 posudile Ukrajini 50 milijardi dolara, a novac bi dobile od profita kojeg generiše zamrznuta ruska imovina, koja se većinom nalazi u Evropi.

Trenutna administracija u Washingtonu, koju predvodi aktuelni predsjednik Joe Biden, želi da se promijeni ključno pravilo koje kaže da se unutar EU o sankcijama protiv Rusije i osoba bliskih vlastima u Moskvi raspravlja svakih šest mjeseci.

Prema Bidenovom prijedlogu, ovaj period bi se produžio na tri godine, čime bi se osiguralo da će imovina ostati pod kontrolom evropskih zemalja, a samim tim bi i Ukrajina imala priliku da vraća 50 milijardi dolara koliko bi dobila, kroz posudbu, u ovom planu.

Međutim, Orban ne želi da prihvati ovaj prijedlog, barem ne prije okončanja američkih izbora u novembru. Prema pravilima EU, svih 27 država članica mora prihvatiti neki prijedlog, posebno ako se odnosi na promjenu internih pravila, kako bi on mogao stupiti na snagu.

Orbanova strategija je povezana direktno s Trumpovim nastojanjima da smanji, potencijalno i potpuno zaustavi isplatu pomoći Ukrajini iz SAD-a.

Nacionalne vlade članica EU strahuju od scenarija gdje bi jedna od država gdje se zamrznuta imovina nalazi odlučila da je ponovo stavi na raspolaganje Kremlju, čime bi se novac za ovu posudbu morao vraćati direktno iz budžeta.

Iz SAD-a kažu da ako ne dođe do ove promjene pravila, moguće je da će Washington u potpunosti izaći iz plana, što je skoro pa sigurno ako se cijeli proces oduži, a Trump bude izabran u novembru.

Time bi cijena skočila za EU zemlje, koji bi morali "pokriti" američki dio u ovom planu. Analitičari kažu da bi Orbanovo odugovlačenje i blokiranje moglo koštati građane EU milijarde dolara u narednih nekoliko godina.