Uputio pismo liderima EU
62

Orban: Ukoliko Trump ponovo bude izabran zahtijevat će mirovne pregovore Rusije i Ukrajine

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Mađarski premijer Viktor Orban nakon sastanka sa Donaldom Trumpom rekao je da će republikanski kandidat za američkog predsjednika, ukoliko bude izabran, brzo zahtijevati mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine.

U pismu upućenom liderima Evropske unije Orban je rekao da ta mogućnost znači da bi EU trebala ponovo otvoriti direktnu diplomatsku komunikaciju s Rusijom i započeti pregovore na visokom nivo s Kinom kako bi se pronašlo mirno rješenje za rat u Ukrajini, prenosi Financial Times.

Orban je također naveo da je, na osnovu njegovih nedavnih razgovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kineskim liderom Xi Yipingom i ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, "opšte zapažanje" bilo "da će intenzitet vojnog sukoba radikalno eskalirati u bliskoj budućnosti".

"Ne možemo očekivati ​​mirovnu inicijativu od (Trampa) do izbora. Međutim, sa sigurnošću mogu reći da ubrzo nakon pobjede na izborima neće čekati svoju inauguraciju, već će odmah biti spreman da djeluje kao posrednik u miru. On ima detaljne i dobro utemeljene planove za ovo", napisao je Orban u svom pismu upućenom predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu i drugim liderima EU.

To znači da bi EU trebala predvidjeti promjenu američke politike, rekao je Orban, ili prihvatiti potrebu za hitnim pregovorima između Rusije i Ukrajine ili preuzeti veću odgovornost za finansiranje ukrajinske odbrane.