Nije oduševljen
126

Orbanov najveći protivnik ismijao manifest desničara: "Krajnja desnica i liberalno brbljanje"

V. K.
Peter Magyar (Foto: EPA-EFE)
Peter Magyar (Foto: EPA-EFE)
Lider mađarske opozicione partije i jedan od najvećih protivnika mađarskog premijera Peter Magyar osvrnuo se na potpisivanje političkog manifesta evropskih desničara u Beču među kojima se našlo ime i Viktora Orbana.
Magyar se osvrnuo na savez koji je Orban kreirao s češkim i austrijskim desničarima te je rekao kako mu je jasno zašto se Orban odlučio na ovaj potez.

"Nakon što su sve evropske frakcije odbile prijem Orbanovog Fidesza, premijer je danas rekao da svi evropski političari, osim njega, rade protiv Evrope i da on stvara novi partijski savez. Sve je tu: Krajnja desnica, antimađarski političar, liberalno brbljanje i socijalisti. Ali, hej, oni su drugačiji, oni su suverenisti i oni će promijeniti evropsku historiju", rekao je Magyar.

Objasnio je i šta zapravo ujedinjuje one stranke koje su se okupile u ovom bloku koji su nazvali patriotskim.

"Šta ujedinjuje 'patriote'? Trebalo bi da suzbiju ilegalne migracije. Da li je Viktor Orban rekao svojim novim saveznicima o oslobađanju 2.000 trgovaca ljudima i uvozu desetina hiljada ekonomskih migranata?", rekao je Magyar.

Na kraju, on je rekao i na šta ga podsjeća ovakav savez.

"Orbanov partijski savez je kao kad nisi pozvan ni u jedan klub pa iz inata osnuješ svoj klub i dokazuješ da je jedino tvoj pravi, najveći i jedini", zaključio je mađarski opozicionar.