Tako to rade u Britaniji
8

Osam sati nakon izbora Britanci imaju novog premijera, već je bio kod kralja

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Prošlo je manje od osam sati od rezultata izbora, a Velika Britanija ima novog premijera. To je lider Laburističke stranke Keir Starmer koji se u petak poslijepodne uputio u Buckinghamsku palaču kako bi se sastao s kraljem Charlesom III, koji je od njega zatražio da sastavi vladu.

Informaciju je potvrdila i Buckinghamska palača, koja je u saopćenju navela da je Keir Starmer u petak poslijepodne postao novi premijer Velike Britanije.

Starmer na mjestu premijera mijenja konzervativca Rishija Sunaka, koji je ranije u petak podnio ostavku kralju nakon što je njegova stranka doživjela izborni debakl.

Prema posljednjim procjenama, laburisti su osvojili 412 mjesta, a konzervativci samo 121, čime su izgubili 251 zastupnika u odnosu na prošle izbore.

Starmera je u Buckinghamsku palaču pratila supruga Victoria, koja je zajedno s novopečenim premijerom otišla u Downing Street, gdje je Starmer održao govor.

"Naša je zemlja jasno glasala za promjenu, za nacionalnu obnovu i povratak politike u javnu službu. Glasali za laburiste ili ne, pogotovo ako niste, otvoreno vam kažem, moja vlada će vam služiti", kazao je Starmer.

Dodao je da politika može biti snaga dobra. "Pokazat ćemo to", izjavio je.