Udarac za Rusiju
24

Ostali su samo dugmići i sramota za Putina: Ogromni krater ukazuje na neuspješno lasniranje "Sotone-2"

F. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Čini se da satelitske slike pokazuju golemi krater u ruskom raketnom testnom centru nakon što je raketa RS-28 Sarmat koja može nositi nuklearno oružje eksplodirala u ponižavajućem udarcu za predsjednika Vladimira Putina.

Oružje, na Zapadu poznato kao Satana-2, Kremlj smatra moćnim oružjem u svom arsenalu. Međutim, vjeruje se da je posljednji incident četvrti uzastopni kvar, što dovodi u pitanje njegovu pouzdanost.

Dijeleći na društvenim mrežama slike Planet Laba snimljene na kozmodromu Plesetsk u oblasti Arkhangelsk, analitičar MeNMyR komentirao je: "Kao što je jasno, test RS-28 Sarmat bio je potpuni neuspjeh.

"Projektil je detonirao u silosu ostavljajući masivni krater i uništavajući poligon. Sarmat je projektil na tekuće gorivo pa se ova nesreća mogla dogoditi odvojeno od stvarne aktivnosti lansiranja. Ako se to dogodilo kao dio procesa punjenja gorivom, to bi moglo objasniti nedostatak aktivnosti Cobra Balla na dan incidenta", naveo.
Dalje podsjeća da je prvi i posljednji uspješan test Sarmata bio 20. aprila 2022. godine i da je od tada ovo službeno barem četvrti neuspjeli pokušaj.
R-28 Sarmat, dužine 35 metara, ima operativni domet od više od 17.000 kilometara, a pretpostavlja se da košta više od 45 miliona eura po jedinici.

Međutim, govoreći u martu, kijevski vojni stručnjak Oleksandr Kovalenko, iz Grupe informacijskog otpora, opisao je Satanu-2 kao "nepouzdanu i opasnu".

Neuspjeh dolazi nekoliko dana nakon što se Rusija pohvalila da je u utorak uspješno testirala svoju lansirnu raketu Angara 1.2 s vojnom svemirskom letjelicom u istom postrojenju.