Slučaj "catfishinga"
15

Osuđen britanski internet predator koji je imao 3.500 žrtava: Kćerku i oca je naveo na samoubistvo

B. R.
Alexander McCartney (Foto: PSNI)
Alexander McCartney (Foto: PSNI)
Internet predator Alexander McCartney, koji je djevojčicu i njenog oca naveo na samoubistvo, osuđen je na 20 godina zatvora, i to nakon najvećeg britanskog slučaja lažnog predstavljanja na internetu u cilju dobijanja informacija i izvlačenja koristi od žrtve.

Ovaj 26-godišnjak je dao priznanje po 185 tačaka optužnice. Policija ga je nazvala "opasnim, nemilosrdnim i okrutnim pedofilom" koji je imao 3.500 žrtava. Na uređajima zaplijenjenima iz njegove spavaće sobe bile su stotine hiljada fotografija i videosnimaka maloljetnica.

Sud je saslušao žrtve u dobi između 10 i 16 godina, a koje su iz Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Evrope, Australije i Novog Zelanda. McCartney, koji je inače iz Sjeverne Irske i bivši student informatike, koristio je Snapchat i druge internetske servise, predstavljajući se kao neko drugi. Riječ je o obliku internetske prevare koja se na engleskom naziva "catfishing".

Naime, predstavljao se kao djevojkom, kako bi žrtve uvjerio da pošalju svoje fotografije. Zatim je, ucjenjujući ih, tražio fotografije i videosnimke s eksplicitnijim sadržajem. Pa je tako 12-godišnja Amerikanka Cimarron Thomas izvršila samoubistvo, i to pištoljem svog oca, ne želeći pristati na njegove ucjene.

Ovo samoubistvo je imalo još tragičnije posljedice. Otac djevojčice Ben Thomas, ne mogavši da podnese gubitak, i sam je izvršio samoubistvo, 18 mjeseci nakon što je to učinila njegova kćerka.

Prilikom izricanja presude McCartneyju je naglašeno da je krivična djela počeo izvršavati kada je imao 14 godina, objavio je Sky News.