Njemačka
0

Osumnjičenom za napad u Solingenu određen pritvor, objavljene fotografije hapšenja Sirijca

S. Š.
Hapšenje osumnjičenog za napad u Solingenu, Njemačka (Foto: EPA-EFE)
Hapšenje osumnjičenog za napad u Solingenu, Njemačka (Foto: EPA-EFE)
Državno tužilaštvo u Njemačkoj odredilo je u nedjelju istražni pritvor osumnjičenom za napad nožem u Solingenu kada su ubijene tri osobe. Osumnjičeni je označen kao član terorističke grupe.
U nalogu za hapšenje se navodi da će osumnjičeni identifikovan kao "sirijski državljanin Isa Al H" biti priveden zbog "snažne sumnje da pripada terorističkoj grupi u inostranstvu", kao i za ubistvo i pokušaj ubistva. Takozvana "Islamska država" preuzela je odgovornost za napad u petak uvečer.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Kao što je od ranije poznazo, osumnjičeni za napad u kojem je, također, ranjeno i osam ljudi, je 26-godišnji Sirijac.

Događaj za koji je odgovornost preuzela tzv. Islamska država izazvao je zabrinutost među nekim političarima koji su pozvali na pojačanu bezbjednost, strožija ograničenja oružja i jače kazne za nasilne zločine i ograničenja imigracije.

Podsjetit ćemo, njemačka policija je također uhapsila 15-godišnjeg muškarca, ali je odmah objavljeno da on nije bio napadač, već da je znao za namjeru napadača bez da je uradio dovoljno da to spriječi.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Do napada je došlo na "Festivalu različitosti" (Festival der Vielfalt, njem.), a policija je objavila da je neimenovani napadač došao na festival i nožem napao više osoba. Na kraju su ubijene tri osobe, dva muškarca (67 i 56 godina) te 56-godišnja žena. Povrijeđeno je osam osoba.