Odmazda za terorizam
18

Osveta Ankare je bila žestoka: Šta su gađale turske trupe na Bliskom istoku

B. H.
Foto: Clash report
Foto: Clash report
Turska je pokrenula masovne zračne napade na ciljeve kurdskih militanata u Siriji i Iraku, u odmazdi za smrtonosni teroristički napad koji se dogodio 23. oktobra 2024. godine u Ankari, kada je napadnuto sjedište turske nacionalne zrakoplovne kompanije TUSAŞ (TAI).

U terorističkom napadu, za koji su turske vlasti okrivile Radničku partiju Kurdistana (PKK), poginulo je pet osoba, uključujući članove sigurnosnog osoblja i inženjere kompanije.

Kao odgovor na ovaj napad, turske zračne snage su ciljale ključne pozicije YPG/PKK-a, uključujući vojne baze, naftna polja i rafinerije, koje su vitalni izvori prihoda za ovu organizaciju.

Meta turskih napada

Prema izjavi turskog ministra odbrane, zračni napadi rezultirali su uništenjem 47 meta — 29 u Iraku i 18 u sjevernoj Siriji. Ciljevi su bili strateški položaji YPG/PKK-a, uključujući vojne objekte, naftnu infrastrukturu, te skladišta streljiva. Također su pogođena postrojenja za preradu nafte koja se koriste za finansiranje aktivnosti ove organizacije.

Istovremeno, Sirijska nacionalna armija (SNA), povezana sa Sirijskom privremenom vladom, pridružila se turskim napadima, ciljajući položaje YPG/PKK-a u Siriji. Zajednički udari dviju snaga pokazali su koordinaciju u borbi protiv kurdskih militanata na više frontova.

Detalji o lokacijama napada

Na mapi priloženoj jasno su označene lokacije koje su bile meta turskih udara. U Siriji, napadi su koncentrisani na sjeveroistočni dio zemlje, u blizini gradova Ras al-Ain, Qamishli i Tal Abyad, dok su u Iraku ciljani položaji PKK-a u područjima pod njihovom kontrolom na sjeveru zemlje.

Podsjetimo, jučerašnji napad u Ankari bio je jedan od najsmrtonosnijih u posljednje vrijeme, kada su dvoje napadača, žena i muškarac, stigli do sjedišta TUSAŞ-a taksijem kojeg su oteli, ubivši vozača. Naoružani jurišnim puškama, aktivirali su eksplozive i otvorili vatru, usmrtivši četiri osobe u kompaniji, uključujući sigurnosno osoblje i strojarskog inženjera.

TUSAŞ, kompanija koja dizajnira i proizvodi civilne i vojne avione, bespilotne letjelice i druge sisteme za obrambenu industriju, ključna je za tursku borbu protiv kurdskih militanata. Napad je potresao turske vlasti, te je uslijedio nakon poziva čelnika krajnje desničarske nacionalističke stranke, saveznika predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana, za mogućim oslobađanjem vođe PKK-a Abdullaha Öcalana, ako se odrekne nasilja i raspusti organizaciju.

Sukob između Turske i PKK-a traje od 1980-ih godina, a do sada je odnio desetine hiljada života. PKK je proglašena terorističkom organizacijom ne samo u Turskoj, već i kod njenih zapadnih saveznika.