Istraga američkih medija
17

Otkrivena tajna Putinova veza s Hutima: Ruski sateliti odigrali ključnu ulogu u napadima na brodove

B. H.
Ilustracija: Klix.ba
Ilustracija: Klix.ba
Rusija je pružila obavještajne podatke jemenskim pobunjenicima Huti za ciljanje prilikom napada na zapadne brodove u Crvenom moru koristeći projektile i dronove ranije ove godine, objavio je američki Wall Street Journal (WSJ).

Huti su, koji su započeli napade krajem prošle godine kao odgovor na Izraelski napad u Gazu, kasnije počeli koristiti ruske satelitske podatke kako bi proširili svoje napade, rekao je za WSJ izvor upoznat sa situacijom, zajedno s dvojicom evropskih odbrambenih zvaničnika.

Podaci su proslijeđeni preko pripadnika Iranske revolucionarne garde koji su bili ukopani s Hutima u Jemenu, dodao je jedan od izvora

Američki list piše kako ovo pokazuje koliko daleko je ruski predsjednik Vladimir Putin spreman ići kako bi podrivao zapadni ekonomski i politički poredak predvođen SAD-om.

Rusija je u ovom slučaju podržala Hute, koje SAD označava kao terorističku grupu, dok su izvodili seriju napada u jednoj od najprometnijih svjetskih pomorskih ruta.

Ruska promjena strategije

Na Bliskom istoku, ruska pomoć ukazuje na značajnu promjenu u strategiji. Putin je ojačao veze s Iranom, dok je zahladio odnose s dugogodišnjim saveznikom Izraelom i premijerom Benjaminom Netanyahuom. Izrael se suočava s žestokim otporom Hamasa u Gazi, Hezbolaha u Libanu i Huta u Jemenu. Putin je kritizirao SAD i Izrael zbog sukoba u Gazi, navodeći da je region na ivici potpunog rata.

Huti su započeli svoje napade u Crvenom moru, gdje brodovi prolaze na putu prema i od Sueckog kanala, krajem prošle godine u znak protesta protiv izraelske kopnene invazije na Gazu. Od novembra 2023. godine, Huti su napali više od 100 brodova, potopili dva i oteli jedan.

Ovi napadi izazvali su značajne poremećaje u globalnoj trgovini, jer su brodovi morali zaobilaziti rutu oko Rta dobre nade. Gotovo 10 posto svjetske nafte koja se dnevno prevozi prolazi kroz Bab al-Mandab, tjesnac koji spaja Crveno more s Indijskim okeanom. Tankerski saobraćaj kroz ovu rutu bio je 77 posto manji u avgustu 2024. godine u odnosu na oktobar 2023. godine, prema podacima kompanije za pomorsku inteligenciju Windward.

SAD je obećao zaštitu međunarodnih pomorskih ruta, a u decembru prošle godine pokrenuo je multinacionalnu mornaričku koaliciju za pratnju brodova koji prolaze kroz tjesnac.

Do aprila ove godine, SAD je potrošio oko milijardu dolara na municiju za obaranje Huti dronova i raketa te zaštitu brodova u Crvenom moru. Početkom ovog mjeseca, SAD je dodatno poslao bombardere B-2 Spirit kako bi uništili skladišta oružja Huta.

SAD je zabrinut da bi Rusija mogla dodatno eskalirati situaciju pružanjem protivbrodskih ili protivavionskih raketa Hutima, koje bi mogle ugroziti američke napore za zaštitu brodova u regiji, ali za sada nema dokaza da je Rusija to učinila.

Ranije ovog mjeseca, ruski trgovac oružjem Viktor Bout, koji je nedavno oslobođen iz američkog zatvora u razmjeni zatvorenika s Moskvom, pokušavao je posredovati u prodaji automatskog oružja vrijednog oko 10 miliona dolara Hutima. Međutim, nije jasno je li prodaja dogovorena ili podržana od strane Kremlja, prema izvještajima Wall Street Journala.

Otprilike od trenutka kada su Huti počeli napadati brodove povezane s Izraelom i njegovim saveznicima prije gotovo godinu dana, većina brodova koji prolaze kroz opasne vode počela je isključivati radio signale, otežavajući njihovo praćenje. Kada brod prestane odašiljati signale, njegovo kretanje se može kontinuirano pratiti samo putem visokokvalitetnih satelitskih snimaka.

Tankere koji prevoze ruske naftne terete, uključujući one koje izvozi Rosneft povezan s Kremljom, Huti su nekoliko puta napadali. Međutim, ovi tereti se putem tzv. "nevidljivih flota" u vlasništvu fiktivnih kompanija, čiji su ruski vlasnici poznati samo uskom krugu zvaničnika.