Islamofobija i rasizam
103

Otkrivene poruke desničara koji prave nerede u Velikoj Britaniji, spominju se Srebrenica i Ratko Mladić

N. Ž.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Mediji u Velikoj Britaniji su objavili poruke iz devet grupa na aplikaciji Telegram gdje su se ekstremni desničari organizovali za pravljenje protesta, a kasnije i nereda, širom ove zemlje.

Protesti su počeli zbog lažne informacije da je napad na plesni klub u Southportu, gdje su ubijene tri djevojčice, izveo muslimanski migrant.

Ubrzo su na ulicama brojnih gradova u Velikoj Britaniji krenuli protesti, koji su se pretvorili u sukobe s policijom i nerede na ulicama.

Sada su mediji otkrili i poruke na Telegram kanalima gdje se vidi kako su lokalni lideri pozivali druge stanovnike na izlazak na proteste.

Sam sadržaj grupe je izrazito uvredljiv, imajući u vidu količinu islamofobije i otvorenog rasizma prema migrantima i drugim strancima, a u svrhu propagande je korišten i genocid u Srebrenici.

Jedan neimenovani korisnik je rekao da ima "rješenje za migrante", i poslao je fotografiju iz Memorijalnog centra "Potočari", a isti korisnik je u jednoj od narednih poruka rekao da ovi neredi trebaju postati "Srebrenica 2.0."

Pored toga, u jednu od grupa je podijeljen i snimak osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, kojeg je Međunarodni tribunal u Haagu osudio, između ostalog, za genocid u Srebrenici.

U grupu je stavljen snimak njegovog ulaska u Srebrenicu i govora o "buni protiv Dahija", koji često cirkuliše desničarskim kanalima u Velikoj Britaniji, ali i u ostatku svijeta.

Treba reći da se ekstremno desne grupe u Velikoj Britaniji već duže vrijeme bave negiranjem genocida u Srebrenici, u sklopu svoje antimuslimanske kampanje. Neformalni lider protesta i radikalni desničar Tommy Robinson je na stranici svoje grupe EDL imao sekciju posvećenu negiranju genocida u Srebrenici, nazivajući to lažima.

Podsjetimo, neredi u Velikoj Britaniji su počeli 30. jula. Povrijeđeno je više od 130 policajaca te minimalno jedan demonstrant. Uhapšeno je nešto više od 400 osoba.