Zahtjevna operacija
0

Otkriveno kako je uhapšen zloglasni vođa Sinaloa kartela El Mayo: Pomoć došla od neočekivane osobe

N. Ž.
Ismael 'El Mayo' Zambada i Joaquin Guzman Lopez (Foto: EPA-EFE)
Ismael 'El Mayo' Zambada i Joaquin Guzman Lopez (Foto: EPA-EFE)
Američke sigurnosne agencije su prethodne sedmice uhapsile Ismaela Zambadu, poznatijeg kao "El Mayo", jednog od osnivača i vođa zloglasnog Sinaloa kartela, a da do hapšenja dođe pomogao je sin "El Chapa", Joaquin Guzman Lopez.

El Mayo i El Chapo su 1989. godine osnovali Sinaloa kartel, koji zarađuje i do tri milijarde dolara godišnje od prodaje narkotika.

Dok je El Chapo više puta hapšen, a i danas se nalazi iza rešetaka u SAD-u, njegov partner u osnivanju zloglasnog kartela je decenijama izbjegavao hapšenje.

Zambada je na kraju napravio propust, a kako javljaju mediji u SAD-u, svemu je kupovao sin njegovog nekadašnjeg partnera, Joaquin Guzman Lopez.

Obojica su uhapšeni, ali je Guzman Lopez svakako planirao da se preda. Tačnije, njegovi pregovori s američkim vlastima trajali su mjesecima.

U nadi da će dobiti manju kaznu, odlučio je sa svojim dolaskom u El Paso, grad na jugu SAD-a, donijeti "poklon" u vidu 76-godišnjeg Zambade.

Prema izvorima bliskim situaciji, El Chapov sin je Zambadi rekao da idu gledati nekretnine na sjeveru Meksika, ali ga je prevario i predao vlastima u SAD-u.

Kada je uhapšen El Mayo, isplivale su njegove prijašnje izjave u jednom od rijetkih intervjua koje je dao. On je 2010. godine, odgovarajući na pitanje o potencijalnom hapšenju, rekao da će tada "izvršiti samoubistvo" i da mu je to "najveći strah."