Pojavilo se na hiljade
11

Otrovne loptice nepoznatog porijekla izazvale pometnju na plažama u Sidneju

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Plaže u australskom gradu Sidneju ponovno su otvorene za kupače nakon što su ranije ove sedmice zatvorene kada je na obalu naplavilo hiljade misterioznih crnih kuglica nalik katranu, što je izazvalo strah po zdravlje kupaća.

Dužnosnici kažu da su testovi pokazali da kuglice nastaju od hemikalija sličnih onima u kozmetici i proizvodima za čišćenje, no još uvijek nije jasno odakle dolaze.

Osam plaža, uključujući Bondi, najpoznatiju u grad, zatvoreno je i naređeno je veliko čišćenje zbog straha da su crne naslage otrovne.

Ministrica okoliša Novog Južnog Walesa, Penny Sharpe, rekla je da se istrage nastavljaju kako bi se utvrdio izvor onečišćenja i ko je odgovoran.

Državna pomorska uprava rekla je da kuglice nisu jako otrovne za ljude, ali da se ne smiju dirati niti podizati.

"Na temelju savjeta Uprave za zaštitu okoliša, sada možemo potvrditi da su kuglice sastavljene od masnih kiselina, hemikalija koje su u skladu s onima koje se nalaze u proizvodima za čišćenje i kozmetičke proizvode, pomiješane s malo loživog ulja", rekao je izvršni direktor pomorstva Novog Južnog Walesa Mark Hutchings .

Uprava za zaštitu okoliša Novog Južnog Walesa saopćila je da se laboratorijsko testiranje nastavlja kako bi se pokušalo utvrditi odakle su loptice došle, izvještava novinska agencija Reuters.

"Još uvijek je donekle misterij i moglo bi trebati još nekoliko dana da se utvrdi podrijetlo", rekao je izvršni direktor EPA-e Stephen Beaman.

Kuglice od katrana "nisu štetne kada su na tlu, ali ih se ne bi smjelo dirati ili podizati", rekao je Hutchings za australsku televizijsku kuću ABC.