Kontroverzan plan
0

Otvoreni prihvatni centri za migrante u Albaniji, EU prešutno podržala italijanski plan

N. Ž.
Edi Rama i Giorgija Meloni (Foto: EPA-EFE)
Edi Rama i Giorgija Meloni (Foto: EPA-EFE)
U Albaniji su otvorena dva centra za migrante koje je izgradila vlada Italije pod premijerkom Giorgijom Meloni, a još nije poznato kada će prve osobe stići u ove objekte.

U planu kojeg je provela Italija, u prešutno odobravanje Evropske unije, izgrađena su dva prihvatna centra u Albaniji, a trebala bi primati do 3.000 osoba mjesečno.

U ovim centrima će biti smješteni muškarci koji na brodovima pokušavajući ući u Italiju, dok će trudnice, djeca i druge osobe koje se nalaze u nekoj vrsti opasnosti biti pušteni u ovu državu.

Cilj plana, kojeg je podržao i Edi Rama, premijer Albanije, jeste da se brže procesuiraju zahtjevi za azilom. Ipak, stručnjaci kažu kako će većina zahtjeva biti odbijena zbog činjenice da se države iz kojih potencijalni azilanti dolaze smatraju "sigurnim."

Protiv ovog plana bile su organizacije za ljudska prava, a posebno su kritikovali to da će većina osoba koja dođe u ove centre samo čekati da se vrate u svoje države odakle dolaze, te da ovim neće biti adresiran ključni problem koji imaju ove zemlje.

Inače, ovi centri su Italiju koštali oko 670 miliona eura. Iako se nalaze na teritoriji Albanije, radit će se o teritoriji pod jurisdikcijom Italije. Albanski vojnici i policajci će biti raspoređeni van centara kao eksterna zaštita.

Meloni je istakla da se nada da će svi zahtjevi biti procesuirani unutar 28 dana od dolaska osoba u centre, što je dosta manje od "više mjeseci" koliko stručnjaci kažu da proces traje u Italiji.