Došao pred sud
27

Ovo je 14-godišnjak koji je u školskoj pucnjavi u SAD-u ubio četvero ljudi

A. L.
Foto: X
Foto: X
Dječak Colt Grey (14) i njegov otac su prvi put bili na sudu, optuženi za ubistvo četiri osobe u napadu oružjem u srednjoj školi u američkoj saveznoj državi Georgiji, koje se desilo u srijedu.
Colt je uhapšen ubrzo nakon pucnjave u njegovoj školi, Apalachee High u Winderu, blizu Atlante. U petak se lično suočio sa sudom, okovanih ruku i gležnjeva, a tereti ga se za četiri tačke optužnice za prvostepeno ubistvo.

Sudija je pojasnio da se neće suočiti sa egzekucijom, nakon što je prvo naveo da je maksimalna kazna smrt.

Njegov otac, Colin Gray, 54, optužen je za drugostepeno ubistvo, ubistvo iz nehata i okrutnost djece - najteže optužbe protiv roditelja zbog pucnjave u američkoj školi.

Ubijeni su identifikovani kao Mason Schermerhorn i Christian Angulo, oboje 14 godina, te nastavnici Richard Aspinwall, 39, i Cristina Irimie, 53. Još jedan nastavnik i osam učenika su ranjeni.

Porodice žrtava sjedile su u prvom redu suda, javljaju novinari.

Odjeven u zelenu majicu, 14-godišnji osumnjičeni nije govorio, osim da razumije optužbe s kojima se suočava.

Sudija je priznao povećan interes javnosti za slučaj. Zbog toga je informativnim kamerama bilo dozvoljeno da snimaju i prenose ročišta uživo.

Prvo je rekao Coltu Greyu da je maksimalna kazna za njegove optužbe smrt ili doživotni zatvor, ali je kasnije pozvao optuženog da razjasni da mlađi od 18 godina ne mogu biti pogubljeni.

Colin Gray je djelovao uznemireno u nekim trenucima tokom saslušanja. Noseći prugastu zatvorsku košulju, viđen je kako se ljulja naprijed-nazad nakon što je sudija završio govor.

Sudija mu je rekao da mu prijeti ukupno 180 godina zatvora za njegove optužbe.

Zvaničnici su optužili oca da je svom sinu dozvolio da posjeduje pušku AR-15 za koju tvrde da je korištena u napadu.

Obojici optuženih je rečeno da imaju pravo na "brzo i javno suđenje pred sudijom ili porotom". Obojica će ostati u pritvoru, a pred sud idu 4. decembra.