Objavljena i mapa
27

Ovo je pet ključnih stvari koje javnost treba znati o pokušaju atentata na Donalda Trumpa

I. Sa.
Bivši američki predsjednik Donald Trump je na sigurnom nakon pokušaja atentata dok je igrao golf. Sve se odvilo dva mjeseca nakon drugog pokušaja ubistva na mitingu u Pensilvaniji.

Lokalne vlasti su saopćile da su agenti američke tajne službe koji su štitili Trumpa pucali na čovjeka koji je uperio pušku dok je Trump igrao na jednom od svojih golf terena na Floridi u West Palm Beachu.

Ovo je pet stvari koje treba znati o tome šta se dogodilo u nedjelju republikanskom predsjedničkom kandidatu.

Ko je osumnjičeni?

Zvaničnici za provođenje zakona su rekli da je čovjek koji je uperio pušku i uhapšen Ryan Wesley Routh. Zvaničnici su identifikovali osumnjičenog agenciji Associated Press pod uslovom anonimnosti jer nisu bili ovlašćeni da razgovaraju o istrazi koja je u toku.

Foto: EPA-EFE/ Korišteno oružje
Foto: EPA-EFE/ Korišteno oružje

Međutim, posljednjih godina, njegovi postovi sugerišu da je bio ogorčen na Trumpa te je izrazio podršku američkom predsjedniku Joeu Bidenu i potpredsjednici Kamali Harris.

Zapisi pokazuju da je Routh, dok je živio u Greensborou u Sjevernoj Karolini, imao više sukoba sa policijom. On je 2002. godine osuđen za posjedovanje oružja za masovno uništenje, prema internetskim evidencijama odjela za popravne osobe.

Kako se to dogodilo?

Lokalne vlasti su saopćile da je napadač bio udaljen oko 400 do 500 metara od Trumpa i skrivao se u grmlju dok je Trump igrao rundu golfa u Trump International Golf Clubu u West Palm Beachu.roline.

Foto: AP reports/ Palm Beach Sheriff's Office
Foto: AP reports/ Palm Beach Sheriff's Office

Bradshaw je rekao da bi cijeli golf teren bio prekriven policijom da je Trump sadašnji predsjednik, ali pošto nije "sigurnost je ograničena na područja koja Tajna služba smatra mogućim".

Šta je Trump rekao?

Nakon pokušaja napada, javio se pristalicama i rekao da je dobro. Trump je razgovarao i sa nekoliko televizijskih voditelja.

Voditelj Fox Newsa Sean Hannity je opisao Trumpovu reakciju nakon što se ovo dogodilo i kada je bilo jasno da su svi na sigurnom. Prema njegovim riječima, našalio se jer nije uspio završiti partiju golfa.

Šta je rekla Kamala Harris?

Kamala Harris, Trumpova protivnica na predsjedničkim izborima, objavila je na X mreži da je obavještena o izvještajima o pucnjavi.

"Drago mi je da je siguran. Nasilju nije mjesto u Americi", anvela je.

Bijela kuća je saopštila da će predsjednik Joe Biden i Harris biti informirani o istrazi.

Šta je sljedeće?

Trump nije najavio nikakve promjene u rasporedu i trebao bi govoriti uživo na mreži X u ponedjeljak navečer iz svog odmarališta Mar-a-Lago.

U međuvremenu, čelnici kongresne dvostranačke radne grupe koja istražuje pokušaj atentata na Trumpa 13. jula su rekli da su zatražili brifing od Tajne službe.

"Zahvalni smo što bivši predsjednik nije povrijeđen, ali ostajemo duboko zabrinuti zbog političkog nasilja i osuđujemo ga u svim njegovim oblicima," predstavnik Mike Kelly, R-Pa., i Rep. Jason Crow, D-Colo. Rekli su da će radna grupa dijeliti ažuriranja.