Jezivi prizori
37

Palestince u Pojasu Gaze zbog obima ubijanja počeli sahranjivat u masovne grobnice

F. H.
Screenshot
Screenshot
Video koji je na društvenim mrežama podijelila stranica Middle East Eye pokazuje sahranjivanje Palestinaca u masovne grobnice nakon izraelskih zračnih napada.

Od početka izraelskog intenzivnog bombardovanja Pojasa Gaze ubijeno je 2.450 Palestinaca od čega blizu 800 djece, a 1.000 osoba se nalazi zarobljeno pod ruševinama. Zbog velikog broja ubijenih u Gazi su počeli da mrtve sahranjuju u masovne grobnice.

Izrael je u toku napada na Gazu izbacio više od 6.000 tona eksploziva te uveo potpunu blokadu vode struje i hrane. U nedjelju je objavljeno da će dopustiti puštanje vode u južni dio Gaze, ali prema tvrdnjama to nema efekta jer vodene pumpe u Pojasu Gaze rade na struju.

UN-ova organizacija je objavila da je bolnicama u Pojasu Gaze ostalo goriva za samo 24 sata. Također, frižderi koji su ranije korišteni za sladolede sada se koriste za čuvanje mrtvih tijela.

Šef Agencije UN-a za pomoć i rad palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) izdao je oštro upozorenje o sposobnosti organizacije da nastavi isporučivati pomoć stotinama hiljada ljudi kojima je potrebna pomoć u Gazi.

"Moji kolege iz UNRWA-e u Gazi više nisu u mogućnosti pružati humanitarnu pomoć", rekao je glavni komesar UNRWA-e Philippe Lazzarini na konferenciji u sjedištu UNRWA-e u okupiranom istočnom Jeruzalemu.