"Znaju šta bombarduju"
51

Palestinska novinarka u suzama: Uništavaju naš historijski arhiv star više od 100 godina

A. L.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Palestinska novinarka Bisan Owda, koju na Instagramu prati više od dva miliona ljudi, upozorila je da Izraelci bombarduju zgrade u Gazi koje sadržavaju historijski arhiv star više od sto godina.
"Oni znaju šta bombarduju i rade to namjerno. Ostajemo bez ičega. Budućnost ne postoji, sadašnjost je uništena, a prošlost više nije naša prošlost", kazala je.

Dodaje da je u stotinama gostovanja na televizijama govorila o historiji Gaze, a "da su oni to sada uništili".

"Kako su zli. Uništavaju naše gradove, naše živote zauvijek", rekla je i dodala da video snima na 29. novembar, Međunarodni dan solidarnosti s narodima Palestine.

O ovome je govorio i načelnik Općine Gaza Yahya al Sarraj koji je rekao da je Izrael uništio "Centralni arhiv" koji je sadržavao hiljade historijskih dokumenata koji datiraju više od 150 godina.

"Ciljanje na Centralni arhiv predstavlja veliku opasnost za grad, jer sadrži hiljade historijski vrijednih dokumenata za zajednicu", rekao je Yahya al Sarraj.

Istakao je da "ovi dokumenti predstavljaju sastavni dio naše historije i kulture".

"Centralni arhiv sadrži planove za drevne građevine historijske vrijednosti i dokumente rukopisima poznatih nacionalnih ličnosti", rekao je on.

Kako je dodao, dokumenti su spaljeni i pretvoreni u pepeo, "izbrisavši veliki dio palestinskog sjećanja".

Kaže da je okupacija bila usmjerena na mnoge zgrade, uključujući velike i monumentalne kulturne centre, kao i javne parkove koji pripadaju općini.

"Ciljanje je uključivalo Rashad al Shawwa, historijski kulturni centar, veoma važan centar koji uključuje pozorište i centralnu biblioteku, koji je meta bez ikakvog opravdanja. Izraelska okupacija je također ciljala Palestinsko zakonodavno vijeće i spomen-spomenik u Memorijalnom parku za (Al Jundi Al Majhool) nepoznatog vojnika", rekao je.

Smara kako je cilj ovih radnji da se izbriše palestinsko sjećanje i "nametne politika zamračenja ljudi, čineći palestinske gradove nenastanjivim".