Visa d'Or News
1

Palestinski fotograf osvojio jednu od najprestižnijih nagrada: Čovjek koji je svijetu prikazao zvjerstva u Gazi

V. K.
Mahmud Hams (Foto: all-about-photo.com)
Mahmud Hams (Foto: all-about-photo.com)
Palestinski fotoreporter Mahmud Hams osvojio je nagradu Visa d'Or News za izvještavanje o ratu u Gazi što predstavlja jedno od najprestižnijih priznanja u oblasti foto-novinarstva.

Mahmud Hams radi kao fotoreporter agencije AFP već više od dvije decenije, a u tom periodu dokumentovao je brojna dešavanja u Pojasu Gaze te Zapadnoj obali, prvenstveno ona koja se tiču izraelskih napada.

"Djetinjstvo sam proveo u Gazi, a sa 23 godine počeo sam svjedočiti svakom ratu i svakom sukobu tamo. Ovaj rat je ipak drugačiji od bilo kojeg drugog. Ovaj rat je bez presedana od prvog dana. Moje kolege i ja smo morali da se suočimo sa nevjerovatno teškim uslovima i bez zaštite. Bilo je napada i na naše kancelarije, što bi trebalo biti zabranjeno tokom rata", rekao je Hams.
Uprkos brojnim gubicima, Hams je rekao kako je izvještavanje o tome šta se dešava u Gazi njegova dužnost.

"Mnogi novinari su ubijeni. Izgubio sam prijatelje i voljene. Ipak, nastavio sam izvještavati jer je to moja dužnost, ona koju sam odabrao kada sam prihvatio profesiju novinara. Ostao sam miran, zbog svoje porodice i zbog izvršenja svoje misije. Nadam se da fotografije koje snimamo pokazuju svijetu da se ovaj rat i patnja moraju završiti", naveo je.

Eric Baradat, zamjenik direktora vijesti AFP-a, pohvalio je Hamsov rad, ističući izazovne uslove sa kojima se suočavaju Hams i njegove kolege.

"Njihovi napori su izvanredni i često nezamislivi. Njihov rad će ostati upamćen u historiji", poručio je.