Na sjednici Vlade
98

Palestinski premijer zaplakao dok je prepričavao sudbinu majke iz Gaze

A. L.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Palestinski premijer Mohammed Shtayyeh se rasplakao tokom sjednice Vlade dok je ispričao priču o majci čija su djeca zakopana pod ruševinama u Gazi.

"Majka troje djece koja su zakopana pod ruševinama im je rekla 'pustite da vas vidim, makar i u snu...'", pričao je Shtayyeh što ga je natjeralo na suze.

Nakon 30-ak sekundi smogao je snage da nastavi govor podsjetivši na izjavu suspendovanog izraelskog ministra baštine Amichayja Eliyahua koji je kazao da je bacanje nuklearne bombe na Gazu jedna od opcija.

"On nije zadovoljan s više od 10.000 mrtvih, 25.000 nestalih i više od milion rasljenih pa bi želio vidjeti Hirošimu u Gazi. Želio je vidjeti genocid ostvaren nuklearnom bombom koju Izrael posjeduje. Međunarodni krivični sud sada mora izdati nalog za hapšenje protiv kriminalaca kao preventivni korak da bi zaustavio mašinu za ubijanje. Ljudi koji imaju savjest i i ljudske vrijednosti potrebno je da hitno djeluju kako bi zaustavili agresiju", dodao je.

Također, ispričao je kako djeca ispisuju svoja imena na tijelima kako bi se mogla identificirati u slučaju smrti.

Podsjetimo da se ranije pojavila informacija da roditelji u Pojasu Gaze svojoj djeci stavljaju narukvice na ruke kako bi ih mogli prepoznati u slučaju smrti i kako djeca ne bi završila u masovnim grobnicama. Tamo bi umjesto imena i prezimena dobili brojeve.