Naslijedio O'Malleya
0

Papa Franjo imenovao novog čelnika Katoličke crkve u Bostonu

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Papa Franjo imenovao je novog čelnika Katoličke crkve u Bostonu, koji nasljeđuje kardinala Seana O'Malleya, koji je dugo bio jedan od papinih ključnih američkih savjetnika i vodeći vatikanski zvaničnik za pitanja seksualnog zlostavljanja.

U dnevnom novinskom biltenu, Vatikan je objavio da je Franjo imenovao biskupa Richarda Henninga novim bostonskim nadbiskupom.

Henning, star 59 godina, porijeklom iz New Yorka, vodio je Crkvu u Providenceu, Rhode Island, od prošlog ljeta. Očekuje se da će bostonska nadbiskupija tokom dana biti domaćin konferencije za novinare na kojoj će objaviti dodatne pojedinosti, uključujući i to kada će Henning službeno biti postavljen na svoju novu ulogu.

Henning je relativno nov među američkim biskupima. Franjo ga je prvi put imenovao pomoćnim biskupom Rockville centra u New Yorku 2018. Biskupom Providencea, glavnog grada najmanje države u zemlji, postao je 2023. godine. O'Malley je 29. juna napunio 80 godina, što je tipična dob za odlazak u penziju.

Bostonska nadbiskupija je četvrta po veličini katolička nadbiskupija u SAD-u, a prema procjenama na njenoj web stranici uključuje oko 1,8 miliona katolika, prenosi Reuters.