Reakcija na skandal
69

Papa Franjo o zlostavljanju djece u Francuskoj: Moja sramota, naša sramota

D. B.
Papa Franjo (Foto: EPA-EFE)
Papa Franjo (Foto: EPA-EFE)
Papa Franjo se oglasio nakon skandaloznih informacija o seksualnom zlostavljanju djece u Francuskoj u okviru Katoličke crkve.

Papa je osudio zlostavljanje kojem su bile izložene stotine hiljada maloljetnika, a koje je opisano na 2.500 stranica izvještaja Nezavisne komisije za seksualno zlostavljanje u Crkvi (CIASE). Izvještaj je ukazao na veliku nemarnost, šutnju i zataškavanje koje traje od pedesetih godina prošlog stoljeća.

"Ovo je trenutak sramote. Ovo je moja sramota, naša sramota zbog nesposobnosti Crkve da ovaj problem stavi u središte svojih briga. Izražavam svoju tugu i bol zbog trauma koje su žrtve doživjele", izjavio je papa Franjo.

On je zamolio francuske biskupe i svećenike da "ulože sve napore kako se slične tragedije ne bi ponovile".

Njegova reakcija je uslijedila nakon izvještaja u kojem je navedeno da je francusko svećenstvo zlostavljalo više od 200.000 djece. Međutim, taj broj bi mogao biti veći.

Od 115.000 svećenika i crkvenjaka koji su služili u to vrijeme, dokazi pokazuju da su 2.900 do 3.200 njih bili optuženi za zlostavljanje.

"Ovo je poražavajuće, jer omjer između 216.000 i 3.000 znači jednog zlostavljača na 70 žrtava. To je zastrašujuće za francusko društvo, za Katoličku crkvu", rekao je Oliver Savignac, predsjednik udruženja žrtava "Parler et Revivre".

Komisija je provela dvije i po godine analizirajući dokaze i pregledajući arhive crkve, sudova, policije i medija koji datiraju od 1950. godine, a također su obavljeni razgovori sa žrtvama i svjedovima, piše Russia Today.