Država Oregon
0

Par u Americi pokušao sakriti drogu u torbi s natpisom "Ovo definitivno nije torba puna droge"

S. Š.
Osim što su kod sebe imali drogu, par je vozio ukradeni automobil (Foto: X)
Osim što su kod sebe imali drogu, par je vozio ukradeni automobil (Foto: X)
Policajci u Portlandu, Oregon, zaustavili su automobil u utorak navečer kada su primijetili torbu na kojoj je pisalo "Definitivno nije torba puna droge". U stvari, bila je puna droge: 79 tableta plavog fentanila, tri lažne tablete oksikodona i 230 grama metamfetamina.

Policajci su zaustavili muškarca i ženu koji su vozili ukradeni automobil i pretresom automobila pronašli su torbu sa natpisom "Ovdje se definitivno ne nalazi droga".

"Vozač i putnik su uhapšeni. Unutar vozila nalazio se značajan broj upakovanih droga, uključujući metamfetamin i tablete plavog fentanila, više vage, novac i vatreno oružje", kazao je komandir policije Kevin Allen.

Osumnjičeni Reginald Reynolds (35) i Mia Baggenstos (37) suočeni su s optužbama za posjedovanje droge i posjedovanje ukradenog vozila.

Reynolds je optužen za isporuku metamfetamina, nedozvoljeno posjedovanje metamfetamina, neovlašteno korištenje vozila i posjedovanje ukradenog vozila te posjedovanje kontrolisane supstance prvog stepena. Baggenstos se suočava sa skoro istim optužbama - osim za posjedovanje kontrolirane supstance drugog stepena.

Godine 2020. Oregon je ušao u historiju kada je dekriminalizovao posjedovanje malih količina teških droga (mnogo manjih od količina koje su službenici otkrili u utorak), u nastojanju da preusmjeri gradsko finansiranje sa kriminalizacije na liječenje poremećaja upotrebe supstanci. Mjera je prošla uz visok nivo javne podrške koji je oslabio kako je stopa predoziranja i beskućnika porasla u državi tokom pandemije koronavirusa kada je i fentanil postao široko dostupan.

U septembru je država ponovo kriminalizirala posjedovanje droge u okviru zakonodavnog tijela pod kontrolom demokrata, piše Guardian.