Neutralnost ili...?
41

Paralelne igre Mađara: Dok je Orban sa Zelenskim razgovarao u Kijevu, Szijjarto je telefonirao Lavrovu

V. K.
Peter Szijjarto i Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE)
Peter Szijjarto i Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE)
Dok je mađarski premijer Viktor Orban prvi put od početka rata u Ukrajini boravio u Kijevu gdje se sastao s Volodimirom Zelenski, šef mađarske diplomatije Peter Szijjarto odlučio je sve izbalansirati razgovorom s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.
Prema saopćenju, telefonski razgovor inicirao je mađarski ministar, a navedeno je kako su zvaničnici razgovarali o odnosima Mađarske i Rusije.

"Strane su pohvalile nivo rusko-mađarskog dijaloga. Naglasili su da se, uprkos izuzetno teškoj međunarodnoj situaciji, bilateralni odnosi stalno razvijaju u duhu zdravog pragmatizma i obostrane koristi", navedeno je.

Također, Szijjarto i Lavrov su razgovarali i o situaciji u Ukrajini.

"Strane su razmijenile mišljenja o aktuelnim pitanjima međunarodne agende. Tokom rasprave o ukrajinskoj krizi, dvojica ministara su izjavila da Kijev mora bezuslovno osigurati prava svih nacionalnih manjina koje žive u zemlji", poručili su.

Dok su Szijjarto i Lavrov razgovarali o Ukrajini, Orban je u Kijevu predlagao Zelenskom rješenje u odnosima s Rusijom.

"Obavijestio sam gospodina predsjednika da njegovi planovi zahtijevaju dosta vremena zbog međunarodnih diplomatskih pravila. Zato sam savjetovao predsjednika da razmisli o tome da učini nešto drugačije. Zaustavi borbe, a zatim se upusti u razgovore s Rusijom, jer bi prekid vatre ubrzao tempo pregovora", rekao je Orban.