Od 4. do 12. novembra
13

Parlament EU zakazao saslušanja potencijalnih članova Evropske komisije

N. Ž.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Članovi Evropskog parlamenta će od 4. do 12. novembra održati saslušanja prijedloga za nove članove Evropske komisije, a analitičari očekuju da će doći do žestokih verbalnih okršaja.

Prema pravilima Evropske unije, svaki član Evropske komisije, glavnog tijela unutar EU, mora proći proces saslušanja u Evropskom parlamentu, gdje će zastupnici imati priliku da im postavljaju pitanja o čemu god žele.

Iako zvuči kao proceduralna stvar, saslušanja znaju biti burna, a zastupnici se često ne libe potencijalne članove Evropske komisije pitati izrazito teška pitanja.

Kako ističu analitičari, neki od potencijalnih komesara će biti u posebnom fokusu. Među njima je i Olivér Várhelyi, aktuelni komesar za proširenje i susjedstvo, koji dolazi iz Mađarske.

Njega je premijer Mađarske Viktor Orban ponovo nominovao za istu poziciju, ali je predsjednica Evropske komisije odlučila nominovati za drugi resor unutar ovog tijela, imajući u vidu njegov angažman u prethodnih pet godina.

Várhelyi je također, ne znajući da je mikrofon uključen, u jednoj prilici europarlamentarce nazvao "idiotima", zbog čega će sigurno biti "pod vatrom" kada dođe u Evropski parlament.

Podsjetimo, ukupno ima 27 članova Evropske komisije, po jedan za svaku državu članicu. Njemačka, odakle dolazi Ursula von der Leyen, drži mjesto predsjednice, a druge članice bore se za resore od vanjskih poslova, preko proširenja do finansija i privrede.