Iz preostrožnosti
31

Pentagon objavio: Šaljemo dodatnu vojsku na Bliski istok

M. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sjedinjene Američke Države određeni broj dodatnih trupa na Bliski istok kao odgovor na nagli porast nasilja između izraelskih snaga i Hezbolaha u Libanonu, što povećava rizik od šireg regionalnog sukoba, saopćio je Pentagon u ponedjeljak.

Generalmajor Pat Ryder, glasnogovornik Pentagona, nije precizirao koliko će tačno vojnika biti poslano niti koje će zadatke obavljati. Trenutno se u tom području već nalazi oko 40.000 američkih vojnika.

U ponedjeljak je nosač aviona USS Harry S. Truman, zajedno s dva mornarička razarača i jednim krstašem, isplovio iz Norfolka u Virginiji prema području Šeste flote u Evropi u okviru redovne misije.

Odlazak ovih brodova otvara mogućnost da SAD zadrže i nosač aviona USS Abraham Lincoln, koji se već nalazi u Arapskom zaljevu, u slučaju da se nasilje u regiji dodatno eskalira.

"Zbog povećanih tenzija na Bliskom istoku i iz predostrožnosti, šaljemo mali broj dodatnih pripadnika američke vojske kako bi pojačali naše snage koje su već u regiji," izjavio je Ryder. "Ali, iz sigurnosnih razloga, neću komentirati detalje niti davati dodatne informacije."