Sastanak sa Lavrovom
86

Peter Szijjarto uprkos EU sankcijama posjetio Moskvu kako bi pregovarao o cijenama plina

S. Š. U.
Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u posjeti Rusiji (Foto: EPA-EFE)
Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u posjeti Rusiji (Foto: EPA-EFE)
Vlada Mađarske želi kupiti milijardu kubnih metara gasa od Rusije uprkos sankcijama koje je toj državi nametnula EU. Zbog toga se mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u Moskvi jučer sastao sa Sergejom Lavrovom.

"U trenutnoj međunarodnoj situaciji, najvažnije je osigursti energetsku sigurnosr Mađarske. Zbog toga bih volio kada bismo postigli dogovor o povećanju isporuke ruskkog gasa Mađarskoj", kazao je Szijjarto na pres konferenciji u Moskvi.

Vladajuća konzervativna stranka Fidesz ranije je saopštila da će Szijarto otputovati u Rusiju kako bi razgovarao o novim isporukama gasa.

Posjeta mađarskog ministara vanjskih poslova se dogodila samo jedan dan nakon što je EU predstavila plan za smanjenje potražnje gasa za 15 posto kako bi se prevazišao gubitak ruskih zaliha, što je reakcija na agresiju koju Rusija od kraja februara vrši nad Ukrajinom.

Peter Szijjarto i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE)
Peter Szijjarto i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da će zahtjev Budimpešte za dodatnim gasom biti "odmah proslijeđen i proučen".

"Uprkos teškoj međunarodnoj situaciji, uprkos želji nekih da povećaju pritisak na Rusiju, naša interakcija se nastavlja", izjavio je Lavrov.

Ruski ministar vanjskih poslova je također rekao da će iskoristiti priliku da govori o ratu u Ukrajini "sa stanovišta interesa mađarske nacionalne manjine".

Mađarski ministar vanjskih poslova jedini je visoki zvaničnik zemlje članice EU koji je posjetio Rusiju od kraja februara, osim austrijskog kancelara Karla Nehammera koji je tu državu posjetio u aprilu.