Tvrdnje iz Seula
54

Piloti iz Sjeverne Koreje navodno stigli u Rusiju, moguće da će učestvovati u ratu u Ukrajini

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sjeverna Koreja, koja je navodno poslala kopnene trupe da se pridruže ruskom ratu protiv Ukrajine, također je poslala borbene pilote koji mogu upravljati ruskim ratnim zrakoplovima, navodi se u izvještaju iz Južne Koreje.

Vladin dužnosnik u Južnoj Koreji ustvrdio je da je Sjeverna Koreja prošlog mjeseca poslala borbene pilote u Vladivostok, grad na ruskom Dalekom istoku, uoči prvog raspoređivanja kopnenih trupa 8. oktobra izvijestio je južnokorejski medij TV Chosun.

To bi se moglo odnositi na obuku na ruskim borbenim avionima isporučenim Sjevernoj Koreji, navodi se u izvještaju. Ali nije se moglo isključiti da je Rusija, koja je patila od nedostatka pilota tokom rusko-ukrajinskog rata, zatražila pomoć od Sjeverne Koreje.

Rusija bi bila prvo raspoređivanje borbenih pilota Sjevera u inozemstvo od Vijetnamskog rata. Također su djelovali u Siriji i Egiptu tokom Jom Kipurskog rata 1973. godine.

I Ukrajina i Južna Koreja optužile su Sjevernu Koreju, kojom vlada Kim Jong Un, da je poslala trupe kako bi podržala ratne napore ruskog predsjednika Vladimira Putina. Kremlj je tvrdio da saradnja sa Sjeverom "nije usmjerena protiv trećih zemalja".

U ponedjeljak je predstavnik Sjeverne Koreje u Ujedinjenim narodima po prvi put opovrgnuo optužbe iz Kijeva i Seula, tvrdeći da su njihove tvrdnje "neutemeljene stereotipne glasine" i da Pjongjang ima legitiman odnos saradnje s Moskvom.

Seul razmišlja o slanju obavještajnog osoblja u Ukrajinu kako bi pratili sve sjevernokorejske trupe koje se bore s Rusima, izvijestila je u utorak novinska agencija Yonhap u Južnoj Koreji. Također se razmatra opskrba Kijeva oružjem.

Sjeverna Koreja posjeduje više od 900 borbenih aviona, navodi Odbrambena obavještajna agencija Sjedinjenih Država u izvještaju iz 2021. Najsposobniji borbeni zrakoplovi zemlje nabavljeni su od Sovjetskog Saveza, uključujući jurišne zrakoplove Su-25 i borbene zrakoplove MiG-29.

Su-25 se intenzivno koristio na nebu Ukrajine, gdje ih je nekoliko oboreno.