Zbog zločina u Gazi
100

Plan da se prevari Hag: Netanyahu htio da izraelski tužitelj pokrene pa zatvori proces za ratne zločine

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Prema izvještajima izraelskih medija izraelski premijer Benjamin Netanyahu je preko ministra pravde zatražio da državni tužitelj pokrene istragu protiv njega zbog Gaze, a zatim je i zatvori kako bi Međunarodni krivični sud odustao odbacio optužnicu.

Ministar pravosuđa Izraela Yariv Levin, postupajući po nalogu premijera Benjamina Netanyahua, zatražio je od državnog tužitelja Gali Baharav-Miara da otvori kaznenu istragu protiv Netanyahua i ministra odbrane Yoava Gallanta kao način da se pokuša zaobići zahtjev za izdavanje naloga za hapšenje protiv dvojica na Međunarodnom kaznenom sudu, prenosi izraelski Kanal 12.

U izvještaju se kaže da je Netanyahu želio da se istraga otvori, a zatim zatvori, uz izvještaj podnesen ICC-u da su optužbe istražene.

Izvještaj kaže da je Baharav-Miara odbila zahtjev, rekavši da je to očita smicalica i da neće zadovoljiti sud. Baharav-Miara vjeruje da bi samo Državna istražna komisija, - najviša izraelska istraga - o 7. oktobru i ratu u Gazi koji je uslijedio, zadovoljilo sud.

Netanyahu je do sada odbijao posvetiti se takvoj istrazi, govoreći da se mora pričekati do kraja rata. U izvještaju se navodi da se Netanyahu boji da je to legalna smicalica kojom se pokušava svrgnuti s vlasti.

Zahtjev Levina uslijedio je nakon što je tužitelj ICC-a Karim Khan ove sedmice apelirao na sud da izda naloge za hapđenje koje je zatražio u maju protiv Netanyahua, Gallanta, kao i čelnika Hamasa Yahye Sinwara i Mohammeda Deifa, "s najvećom hitnošću".

Khan je u maju zatražio naloge za hapšenje protiv izraelskih i čelnika Hamasa zbog optužbi za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine za zločine koje je počinio Hamas 7. oktobra i izraelsku vojnu politiku u njegovom kasnijem napadu na Gazu.