Tvrdi član Kongresa
107

Plan za kraj rata u Ukrajini: Trump želi sniziti cijenu nafte čime bi urušio rusku ekonomiju

N. Ž.
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Ako bi pobijedio na novembarskim izborima za predsjednika SAD-a, Donald Trump bi povećao prodaju američke nafte i prirodnog gasa, čime bi snizio cijenu na tržištu i urušio rusku ekonomiju, tvrdi Mike Waltz, zastupnik u Kongresu SAD-a.

U razgovoru za Newsmax, Waltz kaže kako Trump ima jednostavan plan da okonča agresiju Rusije na Ukrajinu.

"Šta bi predsjednik Trump uradio da okonča rat u Ukrajini? Pa, reći ću vam šta bih uradio: pustio bi američku naftu i gas na globalno tržište. Smanjio bi cijenu nafte", objasnio je Waltz.

Pored toga, Waltz ističe da bi se Trump "rigorozno držao sankcija Rusiji" kako bi natjerao predsjednika ove zemlje Vladimira Putina da sjedne za pregovarački stol.

Međutim, kako ističe ovaj republikanac, Trump bi stavio pritisak i na predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, kojem bi "ukinuo bjanko ček", odnosno značajno smanjio podršku iz Washingtona za ovu državu.

"Trump će biti usmjeren na okončanje rata, a ne samo na to da ulaže milijarde dolara naših poreskih obveznika, dok Evropa relativno besplatno prolazi", rekao je Waltz.

Podsjetimo, Trump je više puta rekao kako bi on "zaustavio rat u Ukrajini za 24 sata", ali nikada nije otkrio konkretne planove. Izjave Waltza su zasad jedine informacije o potencijalnom Trumpovom planu za Ukrajinu, ako američki građani njega izaberu u Bijelu kuću.