Požari uništili putokaze
61

Planinar preživio deset dana nakon što se izgubio u planini, jeo borovnice i pio vodu

D. B.
Kalifornijski planinar je spašen deset dana nakon što se izgubio na planini, a spasiocima je rekao da je preživio tako što je jeo samo borovnice i pio vodu.

Lukas McClish (34) je 11. juna krenuo u planine Santa Cruz, gdje je u šetnji trebao provesti tri sata, no ubrzo se izgubio, a jedan od razloga je to što su putokazi uništeni u požarima. Njegova porodica je prijavila nestanak 16. juna, nakon čega je pokrenuta potraga. McClish je pronađen u četvrtak nakon što ga je uočio policijski dron.

Vatrogasci su asistirali u potrazi i spašavanju, a otkrili su da je bilo onih koji su čuli njegove pozive u pomoć, no lokaciju je bilo teško ustanoviti. McClish je pronađen u šumi između ceste Empire Grade Road i autoputa Big Basin Highway u okrugu Santa Cruz. Ozbiljnijih povreda nije imao.

Ubrzo se pridružio svojoj porodici, a otkrio je da je preživio jedući borovnice, dok je dnevno pio gotovo četiri litra vode. Njegova "pustolovina" ga je dosta umorila, tako da će se odmoriti od planinarenja do kraja godine.