Nakon pogibije Raisija
6

Počeo drugi krug predsjedničkih izbora u Iranu nakon rekordno niske izlaznosti u prvom

S. M.
U Iranu se danas održava drugi krug predsjedničkih izbora na kojima će snage odmjeriti reformista Masoud Pezeshkian i utrakonzervativni Saeeda Jalilija. Jedan od njih dvojice će zamijeniti bivšeg lidera zemlje Ebrahima Raisija koji je poginuo u padu helikoptera.

"Počinjemo drugi krug 14. predsjedničkih izbora kako bismo izabrali budućeg predsjednika između dva kandidata na 58.638 biračkih mjesta u zemlji i svim mjestima u inostranstvu", rekao je ministar unutrašnjih poslova Ahmad Vahidi, prenosi državna TV.

Glasanje dolazi usljed pojačanih regionalnih tenzija zbog rata u Gazi, spora Irana sa Zapadom oko nuklearnog programa i nezadovoljstva stanovništva stanjem ekonomije zemlje pogođene sankcijama.

U prošlosedmičnom prvom krugu, Pezeshkian, koji je jedini reformista kojem je bilo dozvoljeno da se kandiduje, osvojio je najveći broj glasova, oko 42 posto, dok je bivši nuklearni pregovarač Jalili bio na drugom mjestu sa 39 posto, prema podacima iranske izborne vlasti.

Samo 40 posto od 61 miliona iranskih birača sa pravom glasa dalo je svoj glas u prvom krugu, najniži odziv na bilo kojim predsjedničkim izborima od Islamske revolucije 1979. godine.