Ne smiruje se situacija
289

Počeo još jedan snažan izraelski zračni napad, Palestinci strahuju od kopnene ofanzive

B. R.
Počeo novi izraelski zračni napad na Gazu (Foto: Twitter)
Počeo novi izraelski zračni napad na Gazu (Foto: Twitter)
Izraelska vojska je večeras počela sa snažnim zračnim napadima na Gazu, a sve više se strahuje da će biti pokrenuta i kopnena ofanziva u svrhu zaustavljanja raketnih napada sa palestinskog teritorija.

Prema navodima zvaničnika Ujedinjenih nacija (UN) u Palestini, u trenutku kada je počeo još jedan zračni napad ljudi u sjevernim i južnim enklavama su počeli napuštati svoje domove tražeći utočišta u školama kojima upravlja UN. Naime, škole se koriste kao skloništa u slučaju vanredne situacije.

U skloništa su otišli i stanovnici izraelskog grada Ashkelon, a nakon što su se oglasile sirene upozorenja za raketne napade iz Gaze. Kako su objavile Izraelske odbrambene snage (IDF), sinoć je preminula Izraelka dok je trčala prema skloništu. To je osma izraelska žrtva od početka eskalacije sukoba u ponedjeljak, 10. maja.
Do sada je poginulo 119 Palestinaca, a među kojima je 31 dijete i 19 žena, saopćili su iz Ministarstva zdravstva Palestine. Povrijeđeno je najmanje 830 osoba.
Obje strane imaju materijalne štete, s tim da su one znatno veće na palestinskom teritoriju. Iz Elektrodistribucije Gaze su istakle da je njihova infrastruktura na sjeveru ozbiljno oštećena.

[TWITTER]1393253881681952774[/TWITTER]

Izraelski ministar odbrane Benjamin Gantz je izjavio da ova država ima "mnogo, mnogo više meta" i da nije vremenski ograničena u operaciji protiv Gaze.

Naglasio je da je mobilizirano 7.000 rezervista. Ranije danas i kasno sinoć se špekuliralo da je Izrael već pokrenuo kopnenu ofanzivu, ali je njegova vojska to negirala, prenosi CNN.