Najava vruće sezone
49

Početak ljeta i prva sedmica ekstremnih vremenskih prilika širom svijeta

S. Š.
Italijani su sa sobom nosili ventilator uslijed visokih temperatura (Foto: EPA-EFE)
Italijani su sa sobom nosili ventilator uslijed visokih temperatura (Foto: EPA-EFE)
Ekstremne vremenske prilike širom svijeta u posljednje vrijeme - od razornih poplava do vrućine opasne po život - čini prijetnju klimatskih promjena vrlo realnom.

Bauk klimatskih promjena krije se iza mnogih nedavnih događaja, navode svjetski naučnici.

"Prošla godina je, naravno, bila najtoplija godina u historiji, odnosno od kako postoje mjerenja. Ova godina je do sada ponovo najtoplija do ovog trenutka, tj. do prve polovine juna", rekao je Daniel Swain, klimatski naučnik sa Univerziteta Kalifornije u Los Angelesu i Nacionalnog centra za istraživanje atmosfere.

Klimatičarima je potrebno vrijeme da shvate i izračunaju ulogu globalnog zagrijavanja u pojedinačnim vremenskim događajima, ali nauka jasno pokazuje da šanse za ekstremne temperature rastu kako se svijet zagrijava. A budući da toplija atmosfera može zadržati - i isporučiti - više vlage, vjerovatniji je i rizik od intenzivnih pljuskova. Zbgo toga se sve češće suočavamo sa olujama.

Ekstremi u različitim dijelovima svijeta

Američki kontinent suočavao se prethodnih dana sa poplavama, ali i visokim temperaturama te su tako svakodnevno obarani rekordi dnevnih temperatura.

Takve vrućine, u kombinaciji s očekivanim uslovima uslijed La Niña (klimatološkog fenomena), navela je Nacionalnu okeanografsku i atmosfersku administraciju SAD-a da predvidi osam do 13 uragana i 17 do 25 oluja do kraja novembra, kada se sezona vrućina završi.

Na drugom kraju planete pljuskovi na jugu Kine ubili su najmanje 47 ljudi prošle sedmice. Velika količina padavina izazvala je i formiranje klizišta.

U Saudijskoj Arabiji je prijavljeno više od 1.300 smrtnih slučajeva tokom obavljanja hadža na kojem je ove godine boravilo blizu dva miliona vjernika.

"U posljednjih nekoliko sedmica analizirali smo indijski toplinski val, toplinski val Saudijske Arabije, a sada i istočni američki toplinski val", rekao je Davide Faranda, istraživač francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja i saradnik ClimaMeter-a te dodao:

"U svim slučajevima nalazimo snažan učinak antropogenih klimatskih promjena koje pogoršavaju atmosferu", zaključuje on, prenosi NBC News.

Da utjecaj klimatskih promjena osjećaju i male zemlje svjedoči činjenica da su i u Bosni i Hercegovini prethodni dani bili rekordni po visokim temperaturama za početak juna. Isto tako, širom naše zemlje bilježe se olujne padavine praćene grmljavinom i ledom što su, također, posljedice klimatskih promjena i poremećaja u klimi.