Sastanci u Dohi
33

Počinje nova runda pregovora o primirju u Gazi, SAD upozorile Izrael da zaustavi ofanzivu na Liban

N. Ž.
Antony Blinken i Benjamin Netanyahu (Foto: EPA-EFE)
Antony Blinken i Benjamin Netanyahu (Foto: EPA-EFE)
U Dohi, glavnom gradu Katara, će početkom naredne sedmice početi novi pregovori o primirju u Gazi, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken, koji se nalazi u posjeti regiji Bliskog istoka.

Blinken je u isto vrijeme upozorio Izrael da "ne žele dugotrajnu kampanju" ove zemlje u Libanu, te da što prije mora doći do primirja.

Kako je istakao, u Dohi će se naći predstavnici Katara, SAD-a i Izraela, mada nije poznato da li će tu biti zvaničnika Hamasa ili Hezbolaha.

Izrael će, kako piše Reuters, predstavljati šef Mossada David Barnea, dok će ispred SAD-a biti direktor CIA-e William Burns. Katar bi trebao predstavljati premijer Mohammed bin Abdulrahman Al Thani.

Američki državni sekretar je još dodao kako je ključni dio bilo kojeg dogovora o primirju puštanje talaca koje i dalje drži palestinska grupa u Gazi.

Egipatska sigurnosna delegacija sastala se sa delegacijom lidera Hamasa u Kairu, u okviru napora da se obnove pregovori o prekidu vatre u Gazi, izjavila je egipatska državna televizija Al Qahera News.

Viši zvaničnik Hamasa, Osama Hamdan, rekao je libanskoj TV stanici Al Mayadeen da nije bilo promjena u stavu grupe.

"Taoci koje drži naša grupa će se vratiti samo zaustavljanjem agresije i potpunim povlačenjem," rekao je Hamdan.

Prethodni pokušaji postizanja prekida vatre u Gazi i sporazuma o oslobađanju taoca nisu uspjeli.