Sablasno prazne
43

Pogledajte kako izgledaju ulice libanskog grada Marjayouna nakon što su Hezbolah i Izrael razmijenili vatru

A. L.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Libanski grad Marjayoun, koji se nalazi na samom jugu blizu izraelske granice, danas je potpuno pust.
Nakon što su rano jutros zabilježene razmjene raketnih napada između Izraela i libanske grupe Hezbolah, brojni stanovnici ovog i okolnih mjesta odlučili su zbog sigurnosti napustiti domove.

Na internetu se danas, nekoliko sati nakon napada, mogu vidjeti fotografije iz Marjayouna na kojima na ulicama nema ljudi.

Izrael je jutros, nakon napada, saopćio kako je upozorio lokalne civile da napuste područja koja će biti napadnuta. Kako su naveli, u napadima, koji su preventivno djelovanje jer su imali najavljene naopade Hezbolaha, napadnuti su ciljevi ove grupe na jugu Libana.

Nacionalna novinska agencija Libana izvijestila je da je jedna osoba tom prilikom ubijena, a da su dvije povrijeđene.

Brzo nakon izraelskog napada Hezbolah je uzvratio kazavši kako je izveo velike napade dronovima i naveo da je to ustvari odgovor na prošlomjesečno ubistvo višeg vojnog komandanta ove grupe.

Treba reći i to da je Nacionalna novinska agencija Libana saopćila kako su Izraelci izveli napade na nekoliko lokacija, uključujući Zebqin, Yater, dolinu Shebaa, sela u Nabatiehu, oblast Bir Kalb, Kfar Kila, Alma al-Shaab i Mays al-Jabal.

Upravo posljednje mjesto je selo koje se nalazi u okrugu grada Marjayoun. Inače, ovaj grad ranije nije bio često meta napada Izraela, a u njemu je do početka ovog stoljeća bilo sjedište južnolibanske vojske koju je naoružavao Izrael i koja se borila protiv Hezbolaha.