Deborah Mattinson
24

Pojačanje za tim Kamale Harris: Stiže arhitektica pobjedničke kampanje Keira Starmera

N. Ž.
Kamala Harris (Foto: EPA-EFE)
Kamala Harris (Foto: EPA-EFE)
Deborah Mattinson, jedna od najvažnijih osoba u timu britanskog premijera Keira Starmera, doći će u Washington da pomogne kampanji kandidatkinje za predsjednicu SAD-a Kamale Harris.

Kako javlja Politico, Mattison će doći u glavni grad SAD-a gdje će održati više sastanaka s timom iza Kamale Harris, kako bi im prenijela ideje i strategije za predsjedničku kampanju.

Mattison je jedna od glavnih pomoćnica i osoba kojoj se daje dosta zasluge za izbor Keira Starmera na mjesto premijera Velike Britanije.

Politico također ističe da ovaj potez pokazuje važne veze između vlasti u Londonu i Demokratske stranke u SAD-u.

Poseban fokus će biti na glasačima iz radničke klase. Mattison je bila autorica strategije koja je upravo ove glasače ponovo pridobila na stranu Laburista, a koji su godinama glasali za Konzervativce.

Imajući u vidu da Harris mora osvojiti glasače upravo iz radničke klase, s posebnim fokusom na bijelce, dolazak Mattison mogao bi imati veliki značaj za ishod novembarskih izbora.

Demokrate već nekoliko izbornih ciklusa, bilo na nacionalnom ili lokalnim nivoima, imaju problem s bijelim glasačima iz srednjeg dijela SAD-a, koji sve više glasaju za republikance.

Put Harris do pobjede u novembru uključuje osvajanje većeg broja glasova ljudi koji žive u ovom dijelu SAD-a, a s kojima ona ne rezonira kao što je to bio slučaj s Joeom Bidenom.