Video ide na aukciju
32

Pojavio se nikada viđen snimak snimljen poslije atentata na Johna F. Kennedyja

N. Ž.
John F. Kennedy
John F. Kennedy
Na aukciji u SAD-u će se uskoro pojaviti snimak koji pokazuje momente prije i poslije atentata na bivšeg predsjednika ove države Johna F. Kennedyja, koji se desio 22. novembra 1963. godine u Dallasu.

Kako su istakli iz aukcijske kuće RR Auction, riječ je o snimku koji prikazuje dramatične momente nakon što je Lee Harwey Oswald pucao u JFK-a.

Posebno interesantan dio snimka je ponašanje agenta Tajne službe Clinta Hilla, koji je skočio u zadnji dio limuzine i probao zaštititi Kennedyja i njegovu suprugu Jacqueline.

Prvi dio snimka pokazuje prolazak delegacije, s tim da je autor Dale Carpenter propustio snimiti Johna i Jacquelina, ali je uspio snimiti ostatak automobila.

Drugi dio, ipak, pokazuje dramatične momente i trenutak kada je Hill skočio u zadnji dio automobila.

Kako ističe Carpenterov unuk James Gates, koji je priložio snimak na aukciju, znao je da video postoji, ali dugo vremena nije znao šta bi uradio s njim. Ipak, kada ga je pogledao, i kada je vidio drugi dio snimka, smatrao je da ima nešto monumentalno.

Interesantno je također da je Gates prvo snimak pokazao Hillu 2012. godine, čija sadašnja supruga Lisa McCubbin Hill ističe da su prvi put vidjeli na snimku vidjeli potez agenta Tajne službe.

Aukcijska kuća je zasad u javnost pustila nekoliko fotografija iz ovog snimka, ali video neće biti objavljen do prodaje. Aukcija je zakazana za 28. septembar, a očekuje se da će cijena ići preko 100.000 dolara.

Vrijedi istaći da stvari povezane uz JFK-a, posljednjeg američkog predsjednika koji je ubijen tokom svog mandata, izrazito vrijedne. Najpopularnije su njegove stolice iz Ovalnog ureda, čija cijena je znala dostići i do 600.000 dolara na aukcijama.