Kriza demokratije u SAD-u
31

Pojedine demokrate ne planiraju potvrditi potencijalnu Trumpovu pobjedu, sumnjaju na manipulacije

N. Ž.
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Pojedini članovi Demokratske stranke u SAD-u ne žele u svakom slučaju potvrditi pobjedu Donalda Trumpa, ako on osvoji izbore za budućeg predsjednika ove države, tvrdi Axios.

Kako piše ovaj medij, pojedine demokrate sumnjaju da će Trump izmanipulisati rezultate izbora u nekoliko saveznih država, zbog čega ne bi bili saglasni s potvrdom rezultata.

Axios tvrdi da nekoliko visokorangiranih članova Demokratske stranke smatraju da izbori "možda neće biti slobodni i pošteni", zbog čega otvaraju prostor da se usprotive konačnom rezultatu.

Ipak, lider demokrata u Predstavničkom domu američkog Kongresa Hakeem Jeffries kaže da "ne postoji organizirani plan da se ne potvrde rezultati izbora" ako Trump uspije doći do pobjede.

Podsjetimo, prije četiri godine, Trump je pokušao nagovoriti elektore širom SAD-a, kao i svoje kolege iz Republikanske stranke da obore rezultate izbora, govoreći kako su "ukradeni", iako za to nije imao dokaze.

Tada je većina članova oba doma Kongresa to odbacila, a Trump to nije prihvatio, zbog čega je došlo do napada na zgradu Kapitola 6. januara 2021. godine, u kojoj je život izgubilo šest osoba.