U radarskoj stanici
0

Polarni medvjedi usmrtili muškarca na sjeveru Kanade

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Dva polarna medvjeda napala su i usmrtila radnika u udaljenoj arktičkoj radarskoj stanici, koja se nalazi u sjevernom kanadskom teritoriju Nunavut, javlja BBC.

Uposlenik stanice je radio za Nasittuq Corporation, logističku kompaniju koja upravlja lokacijama radarske odbrane za kanadsku vladu. Drugi radnici su reagovali te su ubili jednog od dva medvjeda.

"Sarađujemo s lokalnim vlastima i regulatornim agencijama kako bi se provela detaljna istraga o okolnostima ovog incidenta. Sigurnost naših uposlenika nam je najviši prioritet te smo posvećeni tome da osiguramo sigurno radno okruženje", saopćeno je iz kompanije.

Napad se dogodio prošle sedmice na otoku Brevoort jugoistočno od otoka Baffin. Na ovom mjestu se nalazi jedan od nekoliko desetina stanica takozvanog Sjevernog sistema upozorenja u sjevernoj Kanadi. Mreža koja se proteže 5.000 kilometara koristi se za otkrivanje aviona ili projektila koji ulaze u regiju.

Napadi polarnih medvjeda na ljude su ekstremno rijetki, no ovo je drugi smrtni slučaj zabilježen od 2023. godine. Prošle godine je polarni medvjed usmrtio ženu i njenog sina u jednom selu na Aljasci.

U Kanadi živi oko 17.000 polarnih medvjeda, odnosno dvije trećine globalne populacije ove vrste. Njihov broj je u padu, a naučnici to pripisuju smanjenju njihovih lovišta i područja za razmnožavanje.

Proteklog vikenda je crni medvjed izvukao iz šatora u privatnom kampu izvukao trogodišnju djevojčicu, a ovaj slučaj se dogodio u američkoj državi Montani. Službe su postavile zamke te su eutanizirali medvjeda za kojeg se vjeruje da je napao djevojčicu.

Inače, crni medvjedi su mnogo manji od polarnih, ali i dalje mogu biti opasni po ljude. Prošle godine je crni medvjed usmrtio i pojeo ženu u Kaliforniji, a to je bio prvi smrtni slučaj ove vrste u historiji države.