Došao sa Grenlanda
79

Policija na Islandu ubila polarnog medvjeda, nadležni objavili zašto je to učinjeno

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nekoliko sati nakon što je polarni medvjed prvi put od 2016. godine uočen na Islandu, vlasti su odlučile da ga ubiju. Životinja je primijećena na sjeverozapadu zemlje, a ubila ga je policija.

Pretpostavlja se da je medvjed došao na Island na ledenoj plohi sa Grenlanda, što je udaljenost od nekoliko stotina kilometara. Islandski emiter RUV je objavio da se sante leda u posljednje vrijeme sve više primjećuju u blizini obale.

Za vlasti je bilo neprihvatljivo da se polarni medvjed vrati na Grenland jer je postojala opasnost da bi sa Islanda mogao donijeti bolest. Policija nije imala drugog izbora nego da ga ubije. Bio je relativno zdrav, težio je između 150 i 200 kilograma i bit će dodatno pregledan.

Nadležni su napomenuli da ove životinje predstavljaju opasnost po ljude i stoku, da je ubijeni medvjed vjerovatno iz stabilne populacije sa istoka Grenlanda te da su troškovi povratka vrlo visoki.

Iz Islandskog instituta za prirodnu historiju su saopćili da ne bi mogao preživjeti na Islandu zbog toga što nema leda i zbog toga što su ograničene zalihe hrane. Ženke polarnog medvjeda na Islandu nisu mogle ni da rađaju ni da odgajaju potomstvo, prenosi portal tagesschau.