Njemačka
20

Policija objavila nove detalje o napadu u Solingenu: Uhapšen 15-godišnjak, četiri osobe u teškom stanju

V. K.
Njemačka policija održala je konferenciju za medije na kojoj su iznijeli nove informacije o napadu koji se dogodio u gradu Solingenu.
Osim predstavnika policije, javnosti su se obratili u tužitelji te gradonačelnik grada Tim Kurzbach, a šef policije Markus Rohrl započeo je izlaganje tako što je izjavio kako je festival povodom 650 godina Solingena pretvoren u tragediju.

"Policija je uhapsila jednu osobu koja se povezuje zbog ovog zločina. Riječ je o 15-godišnjaku. Tri osobe su do sada umrle. To su dva muškarca od 67 i 56 godina te žena od 56 godina", naveo je šef policije.

Ono što treba napomenuti jeste da se 15-godišnjak za sada sumnjiči da nije prijavio informacije o zločinu za koji je imao informacije od ranije.

Također, naglasio je kako policija ne može isključiti teroristički motiv ovog čina.

"Više ne možemo govoriti o slučaju jer je istraga u toku. Nećemo ni objavljivati fotografiju osumnjičenog zbog toga što je riječ o 15-godišnjaku. Policija je pronašla više noževa i pokušava se utvrditi da li su bili korišteni u napadu", naveo je.

Osim toga, naglašeno je kako su četiri povrijeđene osobe još uvijek u životnoj opasnosti.

"Zbog toga se protiv napadača vodi istraga uz osam tačaka optužnice za pokušaj ubistva. Napadač je žrtve ciljao u dijelu vrata. Radilo se o ciljanom napadu", rekli su na konferenciji za medije nadležni.