Protiv Eiffelova porodica
45

Politička borba zbog olimpijskih krugova na Eiffelovom tornju: Gradonačelnica Pariza ih želi zadržati

N. Ž.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Tokom Olimpijskih igara u Parizu, na Eiffelovom tornju stajali su olimpijski krugovi, a sada je u gradu oko baš ovog pitanja nastala velika politička borba.

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo želi da zadrži krugove na Eiffelovom tornju i dalje, iako su OI završile još prije nekoliko sedmica.

S druge strane, opozicija je optužuje za "politički oportunizam", te kažu kako pokušava dobre situaciju u Parizu tokom Olimpijskih igara prenijeti u svoju kampanju, imajući u vidu da Parižani 2026. godine imaju gradske izbore.

U sve se umiješao i praunuk arhitekte ovog tornja Gustavea Eiffela. Kao predstavnik njegove porodice, Olivier Berthelot-Eiffel kaže kako će tražiti skidanje olimpijskih prstenova koji "ne predstavljaju" kreaciju njegovog pradede.

Hidalgo kaže da su ingerencije jasne, imajući u vidu da je toranj u vlasništvu grada. Jedina organizacija koja službeno može zaustaviti ovaj potez je Međunarodni olimpijski komitet, koji odlučuje gdje olimpijski krugovi mogu biti postavljeni.

Kakva god bude odluka, svakako će se promijeniti krugovi na Eiffelovom tornju, s obzirom na to da su krugovi trenutno na ovom tornju preteški. Da li će ih Hidalgo zamijeniti s nešto lakšim, ostaje da se vidi.