Neizvjesna trka
15

Politico: Kamala Harris je očekivala ogroman napredak nakon debate, ali to se nije desilo

I. Sa.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kamala Harris nije postigla veliki napredak nakon debate. Umjesto da dobije jasnu prednost u odnosu na Donalda Trumpa, ankete su se samo neznatno pomaknule u njenu korist.

Nije ni izbliza dovoljno da promijeni stvarnost u osnovi: Harris i Trump su još uvijek na putu "sudara" za bliži završetak u novembru.

Debata je bila velika šansa za Harris da dokaže svoju hrabrost na sceni sa Trumpom, suočivši se prvi i vjerovatno posljednji put. Po svemu je premašila očekivanja jer ju je većina nazvala jačim kandidatom. U anketi New York Timesa/Siena Collegea, dva od tri glasača (67 posto) rekli su da je dobro prošla u debate, navodi Politico.

Ali, ankete ukazuju na blagi pad Harrisa, tačnije da je vodstvo demokrata poraslo za oko jedan procentni poen od dana debate.

Ako se zagledate u rezultate u sedam ključnih države, jasno je da je njeno vodstvo još uvijek izuzetno malo i krhko, posebno s obzirom na to kako su anketari potcijenili Trumpa na nedavnim izborima.

Harris ima prosječnu prednost od jednog boda ili više u samo dvije države.

New York Times je ovog vikenda napisao kako postoji historija anketa koje su precjenjivale demokrate u Wisconsinu, uključujući 2016. (kada su ankete pokazivale da Hillary Clinton ima malu, ali dosljednu prednost koja je nestala kada je Trump postao prvi republikanac od 1984. koji je osvojio tu državu) i 2020. (kada je Bidenovo veće vodstvo gotovo u potpunosti nestalo).

Sve ove informacije sugerišu da, iako je Harris ostvarila blagi napredak, utrka s Trumpom ostaje vrlo tijesna i neizvjesna, a to se posebno odnosi na ključne države.