Analiza
1

Politico: Volodimir Zelenski tražio pet stvari od saveznika, moguće da će dobiti samo jednu

N. Ž.
Volodimir Zelenski (Foto: EPA-EFE)
Volodimir Zelenski (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u prethodnih nekoliko dana održao je važne sastanke širom Evrope, a kako piše Politico, od svojih saveznika je tražio pet ključnih stvari.

Ovaj medij je analizirao koje su šanse da će Ukrajina dobiti stvari koje je Zelenski tražio, te došao do zaključka da se u Kijevu ne trebaju previše nadati.

Kako ističu u analizi, prva stvar je ubrzan put ka NATO-u, po okončanju sukoba u Ukrajini. Kako su više puta istakli zvaničnici Ukrajine, članstvo u NATO-u je "jedini garant" da Rusija opet neće napasti ovu zemlju.

Ipak, iz NATO-a ne stižu odgovori kojima se nadaju u Kijevu. Alijansa često ističe da je Ukrajina "važan partner", ali se o članstvu ne priča, barem ne onoliko koliko bi to Zelenski i njegov tim željeli.

Prema pisanju Politica, SAD i Njemačka predvode red skeptika među državama članicama NATO-a, u kontekstu članstva Ukrajine u NATO-u.

Druga važna stvar, za koju je također Zelenski dobio negativan odgovor, je zaštita neba iznad Ukrajine. Prema planu iz Kijeva, NATO zemlje, posebno one u blizini Ukrajine poput Rumunije i Poljske, trebale bi koristiti svoje resurse da ruše ruske avione i dronove iznad ove zemlje.

U svojoj argumentaciji su iz Ukrajine čak spominjali slučaj s Izraelom, gdje SAD koristi svoju vojnu opremu da ruši dronove i rakete koji stižu iz Irana.

Ipak, članice NATO-a su više puta odbijale pomoći Kijevu na ovakav način, strahujući od direktnog konflikta sa Rusijom, ali su slali Ukrajini svoje sisteme za odbranu, poput američkog Patriota.

Treća stvar, za koju Zelenski čak ima podršku i od novog generalnog sekretara NATO-a Marka Ruttea, je dopuštenje Ukrajini da doniranim oružjem gađa mete u Rusiji.

Analitičari smatraju da je strah od ruskog odgovora, s posebnim akcentom na nuklearni, ipak pretjerano snažan da bi se Ukrajini ovakvo nešto odobrilo.

Četvrto pitanje Zelenskog usko je povezano uz treće, a riječ je o isporuci moćnih Taurus raketa iz Njemačke. Iako je Zelenski dao garancije da neće biti korištene van Ukrajine, vlada pod kancelarom Olafom Scholzom je više puta jasno odbila mogućnost isporuke ovog oružja, čak i pod pritiskom drugih članica NATO-a.

Peta stvar, ujedno i jedina za koju analitičari Politica smatraju da će biti odobrena, jesu investicije u ukrajinsku vojnu tehnologiju i proizvodnju. Više firmi za proizvodnju oružja već planiraju graditi fabrike na teritoriji Ukrajine, dok su Danska, Kanada i Litvanija počela s naručivanjem direktno od ukrajinskih kompanija.