Brisel ih kritikovao
0

Poljska i EU u sukobu zbog kontroverznog plana: Varšava želi zaustaviti davanje azila migrantima

N. Ž.
Donald Tusk na granici Poljske i Bjelorusije (Foto: EPA-EFE)
Donald Tusk na granici Poljske i Bjelorusije (Foto: EPA-EFE)
Vladajuća stranka u Poljskoj odlučila je privremeno zaustaviti proces davanja azila migrantima, optužujući Bjelorusiju da šalje osobe na njihovu granicu kako bi destabilizirali državu. Međutim, Evropska unija smatra da to nije dobra ideja.

Donald Tusk, premijer Poljske, je u mnogočemu popravio odnose na relaciji Varšava - Brisel, ali je ponovo došlo do tenzija između EU i ove države.

Poljska se već nekoliko mjeseci bori s velikim prilivom migranata koji dolaze iz Bjelorusije, a Tusk je optužio predsjednika ove države Aleksandra Lukašenka da migrante koristi za destabilizaciju Poljske.

Lukašenko je u više navrata javno pozivao migrante da dođu u njegovu zemlju, a onda ih uz pomoć vojske šalje na granicu s Poljskom, bez mogućnosti da se oni vrate nazad u Bjelorusiju.

Zbog problema s migrantima, Tuskova vlada je odlučila suspendovati program davanja azila migrantima, što je izazvalo negativnu reakciju u Briselu.

Iz EU je stigla osuda ovog poteza te je rečeno da se "može riješiti problem bez da se kompromituju zajedničke vrijednosti", te da je potreban zajednički dogovor.

Isto tako, Tusku je rečeno da "ima odgovornost i obaveze" koje je Poljska preuzela kada je postala članica EU.