Ministar saopćio
14

Poljska postigla dogovor o ponovnom pokretanju uvoza ukrajinskog žita

S. Š.
© Shutterstock
© Shutterstock
Ministar poljoprivrede Poljske Robert Telus saopćio je danas da je njegova država postigla dogovor o ponovnom pokretanju tranzita ukrajinskih žitarica preko svoje teritorije od petka, dodajući da će tranzit biti nadgledan i zapečaćen.

Vijest je stigla nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio teško granatirani grad Avdijevku na istoku zemlje.

Poljski ministar razvoja Waldemar Buda dodao je da će zabrana uvoza ostalih ukrajinskih prehrambenih proizvoda u Poljsku ostati na snazi.

Pojačao se pritisak na Brisel da izradi rješenje za cijelu Evropsku uniju nakon što su Varšava i Budimpešta za vikend najavile zabranu nekog uvoza iz Ukrajine, a druge zemlje u istočnoj Evropi rekle su da također razmatraju akciju.

Poljoprivrednici kažu da je jeftin uvoz iz Ukrajine, koja se suočila s poteškoćama u izvozu morem zbog invazije Rusije, snizio cijene i smanjio njihovu prodaju.

U Poljskoj je ovo pitanje stvorilo problem u izbornoj godini za vladajuću nacionalističku stranku Pravo i pravda (PiS) koja se u velikoj mjeri oslanja na ruralna područja.

Ukrajina je rekla da je njen prioritet ponovno otvaranje tranzita kroz Poljsku.

"Uspjeli smo da stvorimo takve mehanizme koji će osigurati da ni jedna tona žitarica ne ostane u Poljskoj", rekao je Telus novinarima nakon dvodnevnih razgovora u Varšavi, prenosi Reuters.