Za odbranu od agresije
43

Poljska spremna donirati Ukrajini tenkove Leopard 2 i bez njemačkog odobrenja

B. R.
Mateusz Morawiecki, premijer Poljske (Foto: EPA-EFE)
Mateusz Morawiecki, premijer Poljske (Foto: EPA-EFE)
Poljski premijer Mateusz Morawiecki je izjavio da je njegova država spremna da Ukrajini donira tenkove njemačke proizvodnje Leopard 2 bez saglasnosti Njemačke da to učini.
Ovo je naglasio jučer, uoči današnjeg razmatranja Zapadnih država u američkoj vojnoj bazi Ramstein u Njemačkoj kako dalje djelovati po pitanju rata u Ukrajini. Za njega je pitanje saglasnosti od sekundarnog značaja, jer smatra je Ukrajini potrebno hitno pomoći.

"Ovu saglasnost ćemo brzo dobiti ili ćemo sami donijeti odluku", poručio je Morawiecki, vršeći dodatni pritisak na Njemačku da Ukrajini omogući tenkove potrebne za proljetnu ofanzivu.

Morawiecki se oglasio u trenutku kada je Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država objavilo da će Ukrajini dati dodatnu vojnu pomoć vrijednu 2,5 milijardi dolara, koja uključuje oklopna vozila i protuzračnu odbranu. Konkretnije, riječ je o 59 borbenih vozila Bradley i 90 transportera Stryker. Međutim, izostala je donacija tenkova Abrams.

Poljska i Finska su spremne donirati 14 tenkova Leopard 2, ali im je za to potrebno odobrenje Njemačke, s obzirom na to da su to tenkovi njemačke proizvodnje. Njemačka je ranije poručila da će pristati na to da se Leopard 2 donira ako SAD doniraju tenkove Abrams.

Amerikanci su sredinom ove sedmice istakli da spomenute tenkove neće donirati, a kao razlog za to su istakli to da ne bi bili učinkoviti na ukrajinskom ratištu, piše list Guardian. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski traži od Zapada da pošalje tenkove, jer ih smatra ključnim za nastavak odbrane države o agresije Rusije.