Bakterijska zaraza
16

Poljsko meso učinilo je kebab opasnim, iz Austrije se širi val salmonele

B. H.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Evropom se širi val salmonele, a epicentar je Austrija gdje je do sada zaraženo 27 ljudi, a nažalost došlo je i do prvih smrtnih slučajeva.

Austrijska agencija za sigurnost hrane AGES potvrdila je za Kronen Zeitung da je, prema dosadašnjim istraživanjima, izvor zaraze zaraženo meso iz Poljske koje je korišteno za pripremu kebaba.

Od februara su u Austriji zabilježena tri izbijanja zaraze crijevnom virusnom bolešću koju, prema studijama, uzrokuje bakterijski uzročnik soja Salmonella Enteritidis. Muškarac u svojim 60-ima je preminuo od posljedica teške zaraze.

Osim u Austriji, druge infekcije zabilježene su u Danskoj, Nizozemskoj, Francuskoj i Norveškoj. Ukupno je riječ o više od stotinu oboljelih, a nekoliko bi ih trenutačno trebalo biti hospitalizirano.

Kebab, predstavnik tradicionalne turske kuhinje, popularno je jelo u Evropi, a prema dostupnim podacima lani ga je proizvedeno u prosjeku 400 tona dnevno. Prodaja za cijelu godinu bila je oko 12 milijardi eura.

Što se tiče kvalitete, Poljska je dugo bila percipirana kao najgori dobavljač hrane u EU, a ovo nije prvi put da je kod njih utvrđena salmonela. Izvor zaraze su uglavnom mesni proizvodi, govedina, svinjetina ili piletina, mlijeko i jaja.

Prije otprilike godinu dana u čokoladnim jajima tvrtke Ferrero pronađena je salmonela, a ukupan broj zaraženih u Europi popeo se na gotovo 400. Fabrika u Belgiji morala je privremeno prekinuti proizvodnju.