Eskaliralo nasilje
0

Polusestra Baracka Obame pogođena suzavcem tokom protesta u Keniji

F. H.
Kenijska aktivistica Auma Obama, polusestra bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame, bila je među demonstrantima na koje je u utorak bačen suzavac tokom demonstracija ispred zgrade parlamenta u Nairobiju, pokazao je intervju za CNN.

Policija je u utorak otvorila vatru na demonstrante koji su pokušavali upasti u kenijsku zakonodavnu skupštinu, pri čemu je ubijeno najmanje pet demonstranata, deseci su ranjeni, a dijelovi zgrade parlamenta su zapaljeni dok su zastupnici unutar njih usvajali zakon o povećanju poreza.

Aumu Obamu je u metežu odveo u stranu novinar CNN-a i upitao je zašto je tamo.

"Ovdje sam jer - pogledajte što se događa. Mladi Kenijci demonstriraju za svoja prava. Demonstriraju sa zastavama i transparentima. Ne mogu više ni vidjeti", rekla je, počevši kašljati i zaštititi oči od šireći dim.

Muškarac iza nje nosio je natpis "Kolonijalizam nikad nije završio u Keniji", dok je drugi vikao: "Ovo je naša zemlja. Ovo je naša nacija."

Auma Obama ranije je na Twitteru objavila svoje fotografije s prosvjeda.

Ured bivšeg predsjednika Obame saopćio je da trenutno nema komentara o incidentu koji uključuje Aumu Obamu ili o nasilju u Keniji.