Intenzivni pregovori
40

Pomirenje Turske i Sirije sve bliže: Fidan pozvao Assada da cijeni turski poziv na mir

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministar vanjskih poslova Tureske Hakan Fidan rekao je da je kontakt Turske sa Sirijom u toku na svim nivoima jer je Ankara signalizirala veći napredak u normalizaciji.

"Nadamo se da će (sirijski režim) cijeniti poziv predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana na mir", rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa saudijskim ministrom vanjskih poslova Faisalom bin Farhanom Al Saudom u nedjelju.

Fidan, za kojeg se očekuje da će se u bliskoj budućnosti sastati sa sirijskim predsjednikom Basharom Assadom, izjavio je da Turska neće napustiti sirijsku opoziciju koju je godinama podržavala dok popravlja veze sa Sirijom.

"Nećemo promijeniti naš stav prema sirijskoj opoziciji. Ne možemo zaboraviti žrtvu koju su podnijeli protiv terorizma. Nećemo ih napustiti", rekao je novinarima u Istanbulu.

Rekao je da Turska neće protjerati sirijske izbjeglice koje ugošćuje i rekao da se mogu dobrovoljno vratiti u svoju zemlju ako žele.

Ministar je naveo da predsjednik Erdogan dugo slijedi viziju mira, od Bliskog istoka do Afrike, a Turska uvijek ima prostora za dijalog, "bilo neizravno ili izravno". Spomenuo je da je također bio uključen u razgovore za normalizaciju u prošlosti uz posredovanje Rusije i Irana, ali da su razgovori u zastoju.

"U eri smo u kojoj regija treba mir. Pozivanje na mir nije slabost", rekao je.

Fidan je također rekao da je to kompliciran proces i da je Sirija suočena s vrlo kompliciranom situacijom.

"Postoji Rusija, postoji Iran na terenu. Postoje milicije, krijumčari, napadi Izraela. Sukobi su različiti. Ne možemo djelovati samo razmišljajući o našim interesima. Moramo ispitati što Siriji treba", rekao je.

Fidan je također odbacio izvještaje da bi normalizacija s Assadovim režimom promijenila stav Turske prema sirijskoj opoziciji.

"Nećemo promijeniti svoje stajalište, ali će sirijska opozicija donijeti vlastitu, slobodnu odluku o ovom pitanju. Možemo djelovati samo na konstruktivan način. Ne dolazi u obzir da ćemo ih napustiti", rekao je.

Fidan je u nedjelju dočekao saudijskog ministra vanjskih poslova na sastanku. Dvojica visokih diplomata, koje je Erdogan ranije primio u Istanbulu, održali su zajedničku konferenciju za novinare i pohvalili pojačane bilateralne veze svojih zemalja. Glavna tema njihovog sastanka bio je palestinsko-izraelski sukob. Dvojica muškaraca, koji su zajedno sudjelovali u globalnim diplomatskim naporima za rješavanje sukoba i hitnu dostavu humanitarne pomoći, obnovili su svoju potporu pravednom mirovnom procesu.

Turski ministar rekao je da su njihovi prioriteti u palestinsko-izraelskom sukobu jasni: odobrenje plana prekida vatre od strane Izraela, prestanak napada i pristup humanitarnoj pomoći.

"Ipak, kad god se poduzmu koraci po tom pitanju, Netanyahuova administracija kreće u novi masakr. Izraelski dužnosnici trebaju znati da će prije ili kasnije odgovarati za ono što su učinili. Osuđujem izraelske udarce miru", rekao je. .

Spomenuo je Hamasov pozitivan pristup miru posljednjih tjedana, ali je požalio da je Izrael pokvario te napore.

"Jasno je da Netanyahuova administracija nema namjeru prihvatiti mir", rekao je.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Izrael da zaustavi napade i razgovara o miru.